dinsdag, 11. november 2014 - 21:56 Update: 11-11-2014 21:57

Zorggroep Oude en Nieuwe Land ontslaat 290 thuiszorgmedewerkers

Zorggroep Oude en Nieuwe Land ontslaat 290 thuiszorgmedewerkers
Foto: fbf archief
Steenwijkerland

Zorggroep Oude en Nieuwe land heeft vandaag voor 290 thuiszorgmedewerkers ontslag aangezegd. De organisatie verzorgt thuiszorg in de gemeenten Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder.

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak vinden de beslissing van ZONL onbegrijpelijk. De gemeenten hebben onlangs nog extra geld aangevraagd bij het ministerie van VWS om de thuiszorg in 2015 en 2016 grotendeels overeind te houden. Thuiszorgmedewerkers kunnen daardoor in dienst blijven bij ZONL. ,,Die aanvraag kan elk moment worden gehonoreerd. Het is volstrekt onzinnig dat er alvast ontslagprocedures worden gestart”. Aldus bestuurder Riek van Kampen namens beide bonden.

De gemeenten Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder voeren al maandenlang een discussie over de thuiszorg vanaf 2015. Hoewel er genoeg geld beschikbaar is – er is 1,3 miljoen euro apart gezet voor volgend jaar –  willen de gemeenten veel minder betalen voor de zorg.

Thuiszorgmedewerkers van ZONL raken hierdoor onnodig hun baan kwijt en ouderen verliezen de zorg die zij hard nodig hebben. De gemeenten geven aan dat thuiszorgmedewerkers via bemiddelingsbureau als zelfstandige alfahulp aan het werk kunnen blijven, maar dat zij dan hun werknemersrechten en 30 procent van hun inkomen moeten inleveren. Dat is voor de thuiszorgmedewerkers en voor de mensen die zorg nodig hebben onacceptabel. 

Provincie:
Tag(s):