zondag, 2. februari 2014 - 10:56 Update: 03-07-2014 0:43

Zorgmedewerkers voeren dinsdag actie

Foto van bejaarde verpleeghuis zorg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Op 100 plaatsen in Nederland voeren zorgmedewerkers dinsdag 4 februari acties voor een goede zorg en een goede cao

 In december sloten werkgevers in de zorg een nieuwe cao verpleeghuizen en thuiszorg (VVT) met de kleine vakbonden, zonder Abvakabo FNV. Medewerkers in de zorg, georganiseerd in Abvakabo FNV, kwamen daarom vorige maand al op 50 plaatsen in Nederland in actie. De acties breiden zich nu verder uit.

Dinsdag zullen in 100 verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland zorgmedewerkers actie voeren voor een goede zorg. De acties variëren van 1 minuutacties tot werkonderbrekingen van meerdere uren. Bij de actie van zorgmedewerkers in Den Haag zullen onder andere FNV voorzitter Ton Heerts en SP leider Emile Roemer aanwezig zijn. 

De zorgwerkgevers, georganiseerd in Actiz, hebben een cao gesloten die niets doet aan de grote problemen in de zorg, zoals de hoge werkdruk in de verpleeghuizen of de loondump in de thuiszorg. Zorgmedewerkers willen goede zorg kunnen bieden, maar dat gaat niet als de werkdruk te hoog is of als het werk steeds met wisselende collega's moet worden gedaan. Ook de ouderen hebben behoefte aan vaste gezichten.

De zorgmedewerkers komen dinsdag in actie omdat zij koopkracht en echte banen willen. De cao die Actiz heeft afgesloten biedt een magere loonsverhoging van 0,77%, die minder is dan de inflatie, waardoor zorgmedewerkers er in koopkracht op achteruit gaan. Tevens doet de cao niets aan de grote onzekerheid in roosters en contracten.

Abvakabo FNV heeft recent wél goede afspraken voor de thuiszorg, huishoudelijke verzorging, kunnen maken met de thuiszorgwerkgevers. Deze thuiszorgwerkgevers zijn het ook niet eens met de cao VVT die Actiz heeft gesloten, omdat deze cao niets doet aan de problemen in de sector. Abvakabo FNV wil nu graag tot één cao verpleeghuis en thuiszorg komen, met hierin ook goede afspraken voor de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen.

Provincie:
Tag(s):