vrijdag, 11. april 2014 - 19:18 Update: 03-07-2014 0:38

Zorgverzekeraars: Wet op de langdurige zorg moet worden uitgesteld

Foto van thuiswonende oudere | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De wet op de langdurige zorg moet worden uitgesteld.

Het zou onverantwoord zijn als het kabinet komend jaar al mensen met langdurige, zware zorg overhevelt van de AWBZ naar de nieuwe zorgwet. Want de wet die de zorg moet hervormen is nog niet af, de systemen zijn er nog niet klaar voor en de voorbereidingstijd is erg kort. Dit zegt oud-minister André Rouvoet, voorzitter van de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland vrijdag in een gesprek met de NOS.

Als de systemen nog niet klaar zijn voor de nieuwe wet, kan dat betekenen dat bijvoorbeeld declaraties voor verzekerde zorg niet op tijd worden betaald, zo legt Rouvoet uit. Hij benadrukt verder dat de wet zelf nog lang niet af is. Er is nog veel onduidelijkheid en daardoor kunnen ze zich niet goed genoeg voorbereiden. Volgens Rouvoet hebben zorgverzekeraars nog zeker negen maanden nodig, vanaf het moment dat wel duidelijk is hoe het er precies uit gaat zien.

Op 1 januari wil het kabinet de zware zorg hervormen met de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Gemeenten en zorgverzekeraars worden dan meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. Maar de wet moet eerst nog door de Eerste en de Tweede Kamer komen.

Rouvoet zegt dat er al veel aan nieuwe zorgtaken op gemeenten en zorgverzekeraars afkomt. Hij denkt dat de focus nu eerst moet liggen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die volgend jaar goed moet worden uitgevoerd. In die wet worden gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning en zorgverzekeraars voor de verpleging thuis.

De AWBZ, een rijkswet, regelde tot nu toe de zorg, maar volgend jaar zal de zorg voor een deel worden uitgevoerd door gemeenten. Die worden verantwoordelijk voor de ondersteuning thuis en de zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor de verpleging thuis. Maar als de Wet Langdurige Zorg ingaat, worden de zorgverzekeraars ook verantwoordelijk voor mensen die zware (instellings)zorg nodig hebben. Om de Wet Langdurige Zorg uit te stellen, is het nodig dat de AWBZ komend jaar wordt aangepast. Want bijvoorbeeld jeugdzorg en de ondersteuning thuis, geregeld in de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning, gaan dan wel al komend jaar in.

De gemeenten zijn tegen het plan om de Wet Langdurige Zorg uit te stellen. Een woordvoerder tegen de NOS: 'Als je een stelselhervorming doet, doe het dan in een keer. Anders blijft alles onrustig.' Rouvoet: 'Uiteindelijk gaat het maar om één ding: weten de mensen na 1 januari welke zorg ze van wie vergoed moeten krijgen? Dat kan niet als je alles tegelijk verandert.'