maandag, 15. september 2014 - 8:48 Update: 15-09-2014 13:59

'Zwartrijders' met abonnement krijgen onterechte OV-boetes

Rover en LSVb in actie tegen onterechte OV-boetes
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Rover en LSVb gaan juridische stappen onderzoeken tegen OV-bedrijven die boetes uitdelen aan abonnementhouders die vergeten in te checken.

Dit hebben zij zaterdag bekend gemaakt in een uitzending van Kassa. De consumentenorganisaties betwijfelen of het  rechtmatig is een boete op te leggen aan een klant die vooraf al betaald heeft voor de reis.

Het gebeurt regelmatig dat reizigers met een geldig abonnement zoals een studentenkaart of OV-jaarabonnement een boete krijgen wanneer zij vergeten in te checken. Voor het abonnement is veelal fors betaald, maar de vergeetachtige reiziger wordt gezien als “zwartrijder”. HTM en Connexxion delen daarbij ook nogal eens “uitrijboetes” uit: hiermee mag de rit worden afgemaakt voor een bedrag van € 25, maar er kan achteraf geen bezwaar tegen de boete worden aangetekend.

Rover en LSVb vinden dat de vaste klanten van het OV onrecht wordt aangedaan en zijn een dossier gestart via Rechtspraak.nu. Deze organisatie werft donaties voor het starten van een juridisch onderzoek naar de kwestie. Reizigers worden opgeroepen te doneren en zich bij de zaak aan te sluiten.

“Abonnementhouders zijn de trouwe klanten van het OV en verdienen het niet om als zwartrijder behandeld te worden terwijl de reis gewoon betaald is”, stelt een woordvoerder van Rover. “Met de juridische procedure via Rechtspraak.nu willen wij recht voor deze mensen halen en tot betere afspraken komen, of dit nu in overleg is of voor de rechter”.
 

Provincie:
Tag(s):