woensdag, 3. juni 2015 - 18:44

OM eist gevangenisstraf tegen man die zich als arts voordeed

Foto  van rechtbank | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Huissen

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem drie jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 53- jarige man uit Huissen. De man zou zich hebben voorgedaan als arts en zich vanuit zijn medisch centrum in Huissen schuldig hebben gemaakt aan een reeks strafbare feiten. Hierbij is volgens de officier van justitie misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van mensen die zich met gezondheidsklachten tot de verdachte wendden.

De zaak tegen de verdachte komt begin 2014 aan het rollen door een aangifte van een slachtoffer. De vrouw zou door de verdachte overgehaald zijn om in China een behandeling tegen kanker te ondergaan. Voor deze behandeling betaalde de vrouw ruim 67.000 euro en tekende bovendien een schuldverklaring van 90.000 euro. Uit onderzoek in Nederland is gebleken dat zij niet aan kanker leed. De verdachte ontkent dit feit en verklaart dat de vrouw wist dat zij voor een borstcorrectie naar China zou gaan. Het OM is echter van oordeel dat er voldoende bewijs is voor oplichting.

Ten aanzien van deze vrouw heeft de man zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan mishandeling. De man zou, terwijl hij niet als arts geregistreerd staat, medische handelingen hebben verricht, waarbij ook in het lichaam werd gesneden. Ook injecteerde en verstrekte hij medicijnen aan de vrouw en drie andere patiënten.  Met het verrichten van deze handelingen heeft verdachte ook de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG) overtreden.

De wijze waarop de man medicijnen invoerde, in voorraad had en verstrekte, keert terug in drie strafbare feiten. Het OM verwijt de man dat hij medicijnen met de werkzame stof sibutramine heeft verstrekt, terwijl hij wist dat deze stof schadelijk is voor de gezondheid. Vanwege de schadelijke bijwerkingen werd in 2010 in Europees verband de handelsvergunning voor alle geneesmiddelen met sibutramine – dat gebruikt werd als afslankmiddel - ingetrokken.

Ook acht het OM bewezen dat de verdachte andere geneesmiddelen verstrekte, terwijl er voor die medicijnen in Nederland geen handelsvergunning geldt, bijvoorbeeld vanwege de hoge dosering. Daarnaast zou hij tabletten op voorraad hebben gehad die onder de opiumwet vallen.

De verdachte wordt verder valsheid in geschifte ten laste gelegd. Bij een verzekeringsmaatschappij zouden drie vervalste facturen van behandelingen in een Chinees ziekenhuis zijn ingediend. Ook een declaratie van de reparatie van een kostbaar horloge zou valselijk zijn opgemaakt.

Tot slot wordt de man witwassen verweten. Van het geld dat de man ontving voor de operatie in China, werd 25.000 euro op een rekening van een familielid in Thailand gestort. Dit geld was uit misdrijf afkomstig en werd door de overboeking naar Thailand verborgen.

Volgens de deskundigen  is de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. De ernst van deze feiten rechtvaardigen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, aldus de officier van justitie. ,,Daar waar het op de gezondheid van een mens aankomt, de aanwezigheid van ziekte, de angst om te overlijden, het ervaren van pijn, is een mens op zijn kwetsbaarst. Verdachte heeft van deze kwetsbaarheid misbruik gemaakt.’’

De officier van justitie benoemde ook de geraffineerde wijze waarop de verdachte te werk ging: ,,Hij deed zich voor als arts, gebruikte titels als MD en drs. en gaf zich uit als dermatoloog. De tekstblokken in de computer stonden klaar om geknipt en geplakt te worden waar nodig’’ aldus de officier. ,,Het lijkt erop dat verdachte bij elke gebeurtenis in zijn leven nadenkt over de wijze waarop hij hieruit een slaatje kan slaan. En verdachte heeft kennelijk ook de capaciteiten om mensen in hem en zijn oplichtingspraktijken te laten geloven.’’ Zelfs de Reclassering werd door verdachte op het verkeerde been gezet tijdens het begeleidingstraject, aldus de officier van justitie.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, passend. Tijdens de proeftijd van vijf jaar zou hij zich moeten onthouden van handelingen op het gebied van individuele gezondheidszorg.  

Omdat het recidivegevaar en het vluchtgevaar groot is, vorderde de officier tevens dat de verdachte bij de einduitspraak weer in hechtenis genomen wordt.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet op 25 juni uitspraak.

 

Provincie: