maandag, 15. juni 2015 - 8:17 Update: 15-06-2015 21:15

'Goed reanimeren kan verschil maken tussen overleven of overlijden'

Driekwart Nederlanders onvoldoende kennis reanimatie
Foto: Sander Croese
Den Haag

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat maar liefst 74 % van de Nederlanders onvoldoende weet wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt en dat bijna 60 % niet weet waar de dichtstbijzijnde AED hangt.

De heer dr. Michael Kuiper, voorzitter wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad, zegt hierover: “Het is juist heel erg nodig dat de kennis en kunde van reanimatie en gebruik AED goed is, omdat snel reanimeren en vooral snel een schok geven om het hart weer normaal te laten kloppen het verschil kan maken tussen overleven of overlijden.”

Uit het Rode Kruis onderzoek komt verder naar voren dat 29 % van de Nederlanders bereid is om zelf te starten met reanimeren, maar dat 43 % dit alleen doet als er echt niemand anders in de buurt is die het kan. Dit terwijl door reanimatie én het gebruik van een AED binnen 6 minuten de overlevingskans vergroot kan worden tot wel 50 %. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat de AED snel voor handen is én dat het apparaat op de juiste manier wordt bediend. Door het volgen van de Rode Kruis EHBO cursus ‘reanimatie en AED’ leer je hoe je op de juiste manier moet handelen.

Petra Lubberding (38) is het bewijs dat met kennis en kunde van reanimatie een mensenleven gered kan worden. "De man die ik bij mijn bezoek aan het tuincentrum plotseling zag liggen was al blauw. Samen met een medewerker startte ik meteen met reanimeren. Gelukkig was er ook een AED in de buurt die we snel konden aansluiten. Al na één schok kwam hij bij.” Dit verhaal toont volgens Rode Kruis directeur Gijs de Vries aan dat het heel belangrijk is om een EHBO cursus reanimatie te doen en de EHBO App van het Rode Kruis te downloaden. In de app staan tips staan hoe te handelen bij een hartstilstand en vindt je de dichtsbijzijnste AED. Per 1 juni 2015 heeft het Rode Kruis de AED database van het Radboudumc overgenomen. Op dit moment zijn er 22.000 AED’s vindbaar in de EHBO app van het Rode Kruis, maar er zijn veel meer AED’s in Nederland. Het Rode Kruis roept dan ook iedereen op om via de EHBO-app een AED aan te melden.

Tijdens de Rode Kruisweek week van 14 t/m 20 juni 2015 wordt door de afdelingen van het Rode Kruis door het hele land gecollecteerd. Met de opbrengst zal het Rode Kruis onder andere zorgen voor vergroting van het aanbod van reanimatie cursussen en vrijwilligers het land insturen om op zoek te gaan naar de locatie van AED apparaten, zodat deze in de app worden opgenomen. Naast de collecte worden er in de Rode Kruis week bij diverse Rode Kruis afdelingen EHBO- en reanimatie workshops gegeven en worden er diverse evenement georganiseerd.

Foto: Open Dag Minicongres Waalwijk 1 juni 2013

Provincie: