maandag, 15. juni 2015 - 12:14 Update: 15-06-2015 12:17

Meer meldingen over illegale bordelen

Meer meldingen over illegale bordelen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Nooit eerder werd Meld Misdaad Anoniem zo vaak gebeld over mensenhandel. Dat is de conclusie na de campagne mensenhandel van de meldlijn. In de campagneperiode van juni 2014-april 2015 kwamen maar liefst 297 meldingen binnen die betrekking hadden op de prostitutiesector.

Het ging om dwang en uitbuiting en om prostitutie op niet-vergunde locaties. Mensen gaven bijna dagelijks informatie door, een stijging van 34% ten opzichte van het jaar ervoor. De meldingen werden door de opsporingsinstanties hoog gewaardeerd; tweederde van de meldingen droeg substantieel bij aan opsporingsonderzoeken. 

De M.-campagne in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie riep op om te melden over de daders en faciliteerders van mensenhandel. Er werden veel meer mogelijke getuigen bereikt dan voorheen, zoals prostituees, klanten en hulpverleners. Hoewel de meeste politieonderzoeken nog lopen is tot nu toe bekend dat 22 verdachten zijn aangehouden naar aanleiding van anonieme tips, waaronder in de politie-eenheden Amsterdam en Den Haag.

Afhankelijke positie van slachtoffers

Maar liefst 137 anonieme melders gaven concrete signalen door over dwang en uitbuiting. In 33 gevallen ging het mogelijk om minderjarige slachtoffers. Annemarie van der Burg – projectleider van de campagne: “Het gaat ons om de mensenhandelaren, die prostituees zwaar onder druk zetten. Bijvoorbeeld criminelen die vrouwen uit Oost-Europa ophalen, verslaafd maken, hoge schulden laten opbouwen en afleveren bij clubs. Of we krijgen meldingen over Chinese massagesalons waar vrouwen extreem lang moeten werken, seks moeten aanbieden en niet beschikken over hun paspoort.” Daarnaast trokken bijvoorbeeld klanten van prostituees aan de bel, als zij via seksadvertenties werden geconfronteerd met ‘foute’ tussenpersonen en signaleerden dat vrouwen bang waren voor hun pooier.

Prostitutie buiten de vergunde sector

Nog eens 207 mensen meldden over misstanden op locaties buiten de vergunde sector. Mensen zien illegale bordelen in een woonwijk of boven een café. Het valt hen bijvoorbeeld op dat er om de paar maanden nieuwe vrouwen werken. Ze worden gehaald en gebracht, komen nooit buiten of slapen op hun werkplek. Via M. werden bijvoorbeeld de namen of kentekens genoemd van tussenpersonen die de appartementen huren of mogelijke slachtoffers vervoeren. De meldlijn kreeg informatie over de werkwijze waarop grote geldbedragen naar het buitenland werden gesluisd. Ook werd duidelijk dat sommige criminelen een wapen bezitten of zich bezig houden met drugshandel.

Provincie:
Blik op 112: