dinsdag, 23. juni 2015 - 9:45 Update: 23-06-2015 9:46

'Stijging zeespiegel groter dan tot nu toe verwacht'

Noordzee
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Delft

De stijging van de zeespiegel in Noord-Europa kan aanzienlijk groter worden dan tot nu toe verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de TU Delft.

Business as usual

De verhoging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer leidt naar alle verwachtingen tot een opwarming van de aarde. Een van de gevolgen is een stijging van de zeespiegel. Nu is die verwachte zeespiegelstijging omgeven door een aantal onzekerheden en bovendien niet overal gelijk; er zijn grote regionale verschillen.

Een team van de Universiteit van Kopenhagen, het National Oceanographic Centre in Liverpool en de TU Delft bekeek nader wat de verwachte zeespiegelstijging in Noord-Europa aan het eind van deze eeuw zal zijn. Ze gingen daarbij uit van het business-as-usual scenario; de situatie waarbij er mondiaal geen beperkende maatregelen worden opgelegd om de CO2-uitstoot structureel te beperken.

Langere staart

De onderzoekers komen voor Noord-Europa met een meest waarschijnlijke zeespiegelstijging die overeenkomt met de voorspellingen van het mondiale klimaatpanel IPCC en de Nederlandse Delta Commissie: ongeveer 80 centimeter stijging aan het eind van deze eeuw.

‘Maar’, zegt dr. Riccardo Riva van de afdeling Geoscience and Remote Sensing aan de TU Delft, ‘we geven niet alleen een gemiddelde verwachte waarde, we geven ook aan wat de kans is dat de stijging hier van afwijkt. En dan blijkt uit onze berekeningen dat de kans dat de stijging veel groter wordt dan die 80 centimeter, aanzienlijk is. We schatten nu bijvoorbeeld dat er 5 procent kans is dat de stijging groter wordt dan 1,7 meter. Met andere woorden: onze kansverdeling heeft een langere staart, richting een grotere stijging.’ 

Antarctica

Deze aangepaste, en dus pessimistischere, verwachting heeft vooral te maken met wat er op Antarctica kan gebeuren met het mogelijk instorten van landijs (richting zee), legt Riva uit. ‘Ik moet er bij zeggen dat hierover nog veel wetenschappelijke discussie is. Dus hebben we een recente studie gebruikt die de verwachtingen van een groep experts op dit gebied zeer grondig heeft bekeken en gewogen. We nemen in onze kansberekeningen daarom ook enkele wat pessimistischere meningen over de situatie in Antarctica mee.’

Den Haag: +83 centimeter

Een ander belangrijk aspect van deze studie, betreft de regionale verschillen in (verwachte) zeespiegelstijging. Er zijn grote verschillen, ook in Noord-Europa. Dit komt onder meer door aanpassingen van de zeebodem onder invloed van geologische processen, de veranderingen in de verdeling van landijs op aarde en een niet gelijke verdeling van het extra vrijkomende smeltwater.

De onderzoekers komen voor Noord-Europa gemiddeld dus tot een stijging van zo’n 80 centimeter aan het eind van de eeuw. In de Botnische Golf (bij Oulu, Finland) is de voorspelling echter een daling van 10 centimeter. In onze contreien komen de wetenschappers tot een meest waarschijnlijke waarde van 83 centimeter (Den Haag) en 84 centimeter (Den Helder). 

Categorie:
Provincie: