woensdag, 24. juni 2015 - 16:05 Update: 24-06-2015 16:08

Japan prikt WK-droom Oranje Leeuwinnen door

Canada

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De Oranje Leeuwinnen komen naar huis. Het eerste WK in Canada, waaraan de vrouwen deelnemen, is voorbij.

Japan bleek in de achtste finale van de mondiale titelstrijd met 2-1 te sterk. Al is er nog steeds een kans dat het Nederlands team op de Olympische Spelen mag strijden.

Het duel in het BC Place-stadion in Vancouver kreeg met de uitslag in ieder geval wel een terechte winnaar. Over negentig minuten gezien was de regerend Wereldkampioen op alle vlakken beter. Meer kwaliteit, meer ervaring, een beter spel en het kreeg de meeste kansen. Aanvankelijk bood Nederland goed partij tegen de regerend wereldkampioen.

Halfslachtig wegwerken

Manon Melis kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. De meest ervaren aanvalster werd weggestuurd na een steekpass van Lieke Martens, maar tikte, net voordat ze met het linkerbeen wilde uithalen, de bal op knullige wijze met haar rechter weg.

Japan opende in de tiende minuut bij haar eerste kans direct de score. Yuki Ogimi kopte op aangeven van Aya Miyama eerst op de lat, maar na halfslachtig wegwerken van Merel van Dongen knalde Saori Ariyoshi de bal onder keepster Loes Geurts door in de hoek: 0-1.

In het restant van de eerste helft werd de ploeg van bondscoach Roger Reijners op het middenveld overlopen en mocht het de opponent dankbaar zijn dat het Japanse vizier niet op scherp stond. Kort na rust verving Reijners bij Oranje Daniëlle van de Donk voor Kirsten van de Ven.

Japan teruggedrongen

De eerste grote kans van de tweede helft van Oranje volgde een kwartier voor tijd. Uit een hoekschop ging de bal er bijna in via een Japans been, waarna invalster Van de Ven haar schot net voor de doellijn geblokt zag worden. Een minuut later was het vonnis geveld. Uit een schitterende aanval, inclusief prachtig overstapje, schoot Mizuho Sakaguchi de bal onhoudbaar achter Loes Geurts.

Blunder

In de slotminuut kreeg Oranje nog hulp uit onverwachte hoek. Keeper Ayumi Kaihori blunderde opzichtig bij een onschuldig kopballetje van Van de Ven. Alweer haar tweede treffer van het toernooi, maar er was geen tijd meer voor een wonder. Al kan Oranje zich in maart via een nieuw toernooi toch nog plaatsen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.