donderdag, 25. juni 2015 - 9:07 Update: 25-06-2015 10:02

Vakbonden gaan door met actievoeren in metaalsector

foto van metaal | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

FNV Metaal en CNV Vakmensen roepen werknemers in de regio’s Rotterdam/Rijnmond/Haaglanden/Sliedrecht/Alblasserdam en Eindhoven/zuidoost Nederland het werk 24 uur neer te leggen.

Van (Rotterdam e.o.) vrijdagochtend 26 juni, 06.00 uur tot zaterdagochtend 27 juni 07.00 uur en in zuidoost Nederland vanaf donderdagavond 25 juni 22.00 uur tot zaterdag 27 juni 07.00 uur.

De werkonderbreking bij Scania vindt plaats op vrijdagmiddag 26 juni, van 12.00 tot 16.00 uur.

De cao-onderhandelingen in zowel de Metaal en Techniek (kleinmetaal) als de Metalektro (grootmetaal)  zijn respectievelijk eind maart en eind april afgebroken. Werkgevers hebben vervolgens medio mei de ultimatums van de bonden in zowel de kleinmetaal als in de grootmetaal  afgewezen. Scania valt onder de cao Metalektro.

FNV Metaal bestuurder Jos Brocken: “We zitten inmiddels in de 5e stakingsweek en we gaan richting   de 10.000 stakers in totaal. We blijven doorgaan met staken totdat er een goede cao is. Dat betekent voor ons voldoende koopkracht en echte banen voor jong en oud. Dus 3% loonsverhoging en afschaffen van die ouderwetse jeugdlonen. Voor beide sectoren, zowel kleinmetaal als grootmetaal,  is zeggenschap over de eigen werktijden een heel belangrijk punt. Bovendien blijkt uit ons Werktijdenonderzoek dat we vele duizenden banen extra kunnen creëren als er veel minder wordt overgewerkt.”

CNV Vakmensen onderhandelaar Peter Jong: “De werknemers in de metaal zijn met in totaal 425.000 mannen en vrouwen een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie en maakindustrie. Zij verdienen snel een nieuwe cao, zeker nu het goed gaat met de sector. Daarin willen zij meer inspraak in de roosters en werktijden om werk en privé te combineren en het individueel recht en budget op scholing om zelf aan hun toekomst te kunnen werken. Dat is nodig, want een werknemer is geen machine die je aan en uit kunt zetten”.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):