vrijdag, 3. juli 2015 - 12:01 Update: 03-07-2015 15:16

Direct ontslag bellende buschauffeur Connexxion mocht niet

Connexxion had bellende buschauffeur niet mogen ontslaan
Foto: fbf
Arnhem

Het ontslag op staande voet dat Connexxion aan een 60-jarige buschauffeur uit Arnhem gaf, is onterecht gegeven. Toch is ontbinding van het arbeidscontract toegestaan op grond van de inmiddels ontstane vertrouwensbreuk.

De kantonrechter vindt het begrijpelijk dat Connexxion het noodzakelijke vertrouwen voor een vruchtbare voortzetting van de arbeidsovereenkomstheeft verloren. Na een expliciete waarschuwing had de chauffeur het verbod op mobiel bellen tijdens het rijden moeten naleven. Bovendien ontkende hij, voordat er camerabeelden werden bekeken, dat hij gebeld heeft. Hetzelfde geldt voor het roken in de bus en deze regel had hij al een keer overtreden.

De buschauffeur ontvangt ondanks zijn leeftijd en zijn lange dienstverband geen vergoeding, omdat de vertrouwensbreuk volledig aan hem kan worden verweten.

Camerabeelden

De Arnhemmer was het niet eens met het gebruik van de camerabeelden zonder zijn toestemming. Maar dit gebruik door de Connexxion is niet onrechtmatig. De Arnhemmer zei dat hij zich het bellen niet kon herinneren.Het belang van de Connexxion bij waarheidsvinding weegt zwaarder dan het privacybelang van de chauffeur.

Geen ontslag op staande voet

Het ontslag op staande voet is een te zware sanctie, vindt de kantonrechter.Het strenge beleid was pas kort daarvoor ingevoerd en laat ruimte voor minder zware sancties. Bovendien was ontslag op staande voet in vergelijkbare zaken ingetrokken en weegt de kantonrechter de leeftijd van de chauffeur, de lengte van zijn dienstverband en zijn functioneren als buschauffeur mee.