maandag, 13. juli 2015 - 14:03 Update: 13-07-2015 19:42

Digitale bon vervangt geeltje

Politie stopt met uitdelen van 'gele' bekeuringen
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De politie stopt nog dit jaar met het uitdelen van het zogenoemde geeltje dat wordt uitgereikt aan een bekeurde, of dat wordt achtergelaten onder een ruitenwisser als door de politie een (verkeers)overtreding wordt geconstateerd. Dit meldt de politie maandag.

Digitalisering

De papieren bekeuring gaat verdwijnen. Tot medio 2016 wordt fasegewijs de digitalisering in het uitschrijven van een bekeuring uitgerold. Op het moment dat een agent iemand staande houdt voor het plegen van een (verkeers)overtreding, en een digitale bon uitschrijft, wordt geen geeltje of printbon meer uitgereikt aan de bekeurde.

Nieuw label

Wanneer een digitale bon wordt uitgeschreven voor een parkeerovertreding, dan komt er een nieuwe Mededeling van Beschikking. Nu is dit een afschrift van de handgeschreven bon, het zogenoemde geeltje. Bij het uitschrijven van een digitale bon wordt dit geeltje vervangen door een label dat om een ruitenwisser, een handvat of om een dakrail van een auto aangebracht kan worden. Denk hierbij aan een kofferlabel dat door vliegmaatschappijen wordt gebruikt. 

Dit label is dusdanig gemaakt dat het bij verwijdering stuk gaat. Gegevens zoals de aard van de overtreding, het bedrag en de naam van de verbalisant worden pas bekend als de sanctie is ontvangen. Het duurt ongeveer zes dagen voordat de kentekenhouder de sanctie thuis krijgt.

Sneller verwerkt

De nieuwe werkwijze komt voort uit de wet Digitale Handhaving Veel Voorkomende Overtredingen, die sinds november 2014 van kracht is, en heeft tot gevolg dat de administratieve afhandeling op straat sneller en eenvoudiger verloopt en dat een bekeuring veel sneller op de deurmat van de bekeurde ligt.

Provincie:
Blik op 112: