woensdag, 15. juli 2015 - 10:49 Update: 15-07-2015 10:49

Opnieuw meer goederen vervoerd in Nederland

Binnenvaartschip ramt brug in Groningen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Het goederenvervoer in en via Nederland is vorig jaar voor het tweede jaar op rij gegroeid. In totaal werd er 1,6 miljard ton aan goederen getransporteerd, 1,9 procent meer dan in 2013 en bijna even veel als vlak voor de crisis. Vooral het transport over de landsgrenzen via zeeschepen nam toe. Binnen Nederland groeit de goederenstroom al sinds de eeuwwisseling nauwelijks. Dat meldt CBS.

Grensoverschrijdend vervoer neemt sterk toe

In totaal werd bijna 1 miljard ton aan goederen vanuit en naar Nederland getransporteerd. Dit grensoverschrijdend vervoer is sinds 2000 met 27 procent toegenomen en vergeleken met vorig jaar met 2,2 procent. Omdat de internationale handel aantrekt, neemt ook de transportstroom vanuit Nederland naar het buitenland en vice versa toe.

De binnenlandse goederenstroom is sinds de eeuwwisseling nauwelijks gegroeid. Deze transportstroom is minder gevoelig voor economische ontwikkelingen, omdat binnen Nederland veel levensmiddelen en landbouwgoederen worden vervoerd. Deze producten zijn ook in tijd van economische crisis nodig. In 2014 werd ruim 626 miljoen ton aan goederen binnen Nederland getransporteerd, tegen 617 miljoen ton een jaar eerder.

Grensoverschrijdend vervoer vooral via zee

Ruim 57 procent van het grensoverschrijdend vervoer gaat over zee. Binnenvaartschepen zijn goed voor 21 procent van het totale vervoer vanuit en naar het buitenland, 19 procent wordt via de weg getransporteerd. Een klein deel van de goederen gaat per spoor of door de lucht.

Binnen Nederland gaat 82 procent van het vervoer over de weg. Met binnenvaartschepen wordt bijna 18 procent van de binnenlandse goederenstroom vervoerd. Over het spoor gaat minder dan 1 procent van de  jaarlijkse goederenstroom.

Tag(s):