donderdag, 3. september 2015 - 22:59 Update: 03-09-2015 23:11

Oranje dramatisch onderuit tegen IJsland

Foto van Oranjespeler | Archief FBF.nl
Amsterdam

Het Nederlands elftal heeft vanavond een belangrijke mogelijkheid om zich direct te plaatsen voor het (ElfVoetbal-BlikopNieuws) EK in Frankrijk op dramatische wijze laten liggen. Oranje maakte geen moment in de wedstrijd aanspraak op de overwinning: Nederland - IJsland 0-1.

"Discipline, veel druk en geduld" waren de drie ingrediënten waarmee kersverse bondscoach Danny Blind IJsland zou verslaan. Vandaag ontbrak het echter aan: discipline, druk en geduld.

Voor de wedstrijd hamerde Blind senior vooral op discipline en maakte hij Arjen Robben de nieuwe aanvoerder. De buitenspeler besloot er een schepje bovenop te doen door te stellen dat IJsland met samengeknepen billen zou beseffen dat er niets te halen viel in de Arena.

Het was echter Oranje dat al na 8 minuten met samengeknepen billen toekeek hoe Dadi Bödvarsson de bal net niet achter Cillessen kon tikken. De verdediging zag er niet goed uit en zou er even later nog slechter uit komen te zien, toen Bruno Martins Indi in de 29e minuut besloot Sigthórsson te slaan. Rood. Even daarvoor had het noodlot overigens al toegeslagen en moest de kersverse aanvoerder Robben geblesseerd  afhaken met een liesblessure.

Blind slachtofferde hierop Huntelaar, die juist een plek ten faveure van Van Persie had veroverd, en bracht Bruma. Nederland smachtte naar de rust om orde op zaken te kunnen stellen.

In de tweede helft leek Nederland wat meer aan te zetten, maar een tackle van Van der Wiel in het eigen zestienmetergebied betekende een catastrofe voor Oranje. De strafschop werd benut door Bjarnason en Jasper Cillessen, die nog nooit een strafschop keerde, kon wederom vissen.

Verder dan wat schoten kwam het wanhopend Nederlands elftal eigenlijk niet. Het slotoffensief bestond uit wat voorzetten die in schoonheid strandden en een enkel schot (Klaassen, Sneijder) waar NEC-goalie Halldorsson een eenvoudig antwoord  op had.

Nederland moet nu komende zondag winnen van Turkije om in de race te blijven voor de derde plek, die slechts recht geeft op de play-offs. Overigens houdt Danny Blind met de nederlaag wel een traditie in stand: sinds Rijkaard in 1998 was er geen andere bondscoach die zijn debuut met een overwinning kon vieren.

Door de nederlaag is de eerste plaats in groep A uit zicht. Oranje staat nu derde achter IJsland en Tsjechië. Het is voor het Nederlands elftal de eerste keer in 52 jaar dat het een thuiswedstrijd in de EK-kwalificatie heeft verloren.