maandag, 21. september 2015 - 20:04

Opzienbarend!: Fresenius gaat meebetalen aan staking

Vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Emmen

FNV lanceert een nieuw concept, de estafettestaking. Bij de staking die de FNV samen met CNV houdt bij Fresenius, laat de bond de werkgever vanaf vandaag meebetalen.

Janwillem Compaijen, bestuurder FNV: “we staken 24 uur op en 24 uur af, dus er wordt dan weer wel, en dan weer niet gewerkt. Zodra de productie een beetje op gang komt, stoppen de werknemers weer. Zo financiert Fresenius zijn eigen staking.”

Compaijen wil ook het verrassingselement een plek geven in de staking, om de actie zo effectief mogelijk te maken. “Doel is dat de werkgever  niet weet waar hij aan toe is en tegelijk minimaal 50 procent van de staking uit eigen zak moet betalen.”

Fresenius in Emmer-Compascuum produceert bloedzakken. Als de directie deze week opnieuw niet ingaat op de eisen van de stakers, gaan zij volgende week naar het hoofdkantoor van afnemer Sanquin. Compaijen: “Sanquin wil voor een dubbeltje op de eerste rang. Mede door de druk op kosten vanuit dit bedrijf, verplaatst Fresenius de productie naar Tsjechië en verdwijnen hier 120 banen. Sanquin is medeverantwoordelijk voor de huidige situatie. Werknemers willen niet bloeden voor wanbeleid van de Fresenius-directie en de druk op de kosten door Sanquin.”

Vorige week staakten 175 van de 230 mensen bij het hoofdkantoor in het Duitse Bad Homburg. De directie heeft de eisen aangehoord, maar niet geluisterd. De acties verharden zich daarom nu verder.

Provincie:
Tag(s):