maandag, 21. september 2015 - 21:51 Update: 01-10-2015 19:16

Volkswagen hard onderuit met manipuleren uitstootgegevens van nieuwe diesels

Volkswagen hard onderuit met manipuleren uitstootgegevens van nieuwe auto's
Foto: Volkswagen
Hamburg

Autofabrikant Volkswagen is flink in de verlegenheid gekomen nu bekend is geworden dat de fabrikant heeft gesjoemeld met de cijfers van de uitstoot van haar nieuwe dieselauto's.

Het gevolg is dat Volkswagen per direct is gestopt met de verkoop van diesels in de VS, zo melden diverse internationale media. Volgens expert is Volkswagen geen uitzondering maar hangt de Duitse autofabrikant nu wel een miljarde boete boven het hoofd.

Volgens de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA heeft Volkswagen bewust software 'met een geavanceerd algoritme' ingebouwd, die 'aanvoelt' wanneer er een emissietest plaatsvindt, zo bericht de Financial Times. Het gaat om de modellen Jetta, Beetle, Audi A3 en de Golf, en om de Passat die in 2014-'15 zijn gefabriceerd.

Slechts 1 op de 10 diesels voldoet aan de norm

Volgens Milieudefensie stoten ze tot wel 40x meer vervuiling uit dan op de testbank. Al jaren blijkt dat veel auto's in de praktijk vele malen meer schadelijke stoffen uitstoten dan fabrikanten opgeven in hun specificaties. Tijdens laboratoriumtests voldoen de auto's prima aan de normen, om vervolgens als ze buiten rondrijden flink te vervuilen. Vorige week nog toonde Transport and Environment aan dat slechts 1 op de 10 nieuwe diesels in de praktijk voldoet aan de normen. Autofabrikanten hebben altijd ontkend dat zij frauderen met deze systemen, maar Volkswagen is nu keihard door de mand gevallen. ‘Dat betekent overigens niet dat andere automerken beter zijn. Ook daar zien we enorme verschillen tussen de uitstoot in de praktijk en die op papier. Volkswagen is gewoon de eerste die er gloeiend bij is’, aldus Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer van Milieudefensie.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):