dinsdag, 22. september 2015 - 20:45 Update: 23-09-2015 10:10

Schrijver Adriaan van Dis ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2015 voor zijn oeuvre

Adriaan van Dis krijgt Constantijn Huygens-prijs 2015
Foto: Archief EHF
Den Haag

Schrijver Adriaan van Dis heeft de Constantijn Huygens-prijs 2015 toegekend gekregen voor zijn hele oeuvre. Dit heeft De Jan Campert-Stichting die de literaire prijzen van de gemeente Den Haag toekent dinsdag bekendgemaakt.

Adriaan van Dis (1946) is de schrijver van een indrukwekkend literair oeuvre. Hij kwam als embryo uit Nederlands-Indië naar Nederland, met zijn Nederlandse moeder, zijn drie donkere halfzusjes, en zijn getraumatiseerde en agressieve vader. Over zijn jeugd als bastaardkind verhaalt hij ontroerend in de romans Indische duinen en Familieziek waarmee hij ‘de schatbewaarder’ van de trauma’s van zijn ouders werd. Het recente Ik kom terug is een geestig en nietsontziend testament in romanvorm. 

Niet alleen van de moeder, die in flarden haar verhaal vertelt, de zoon met vulpen in de aanslag om alles alsnog te noteren, maar ook het testament van de zoon. Terwijl hijzelf de 65 al gepasseerd is, stelt hij het in beton gegoten beeld van zijn ouders alsnog bij. In romans als Tikkop en De wandelaar blijkt ook zijn diepe interesse voor de 'ander', voor andere culturen en voor vluchtelingen die, hoewel dichtbij, in heel andere omstandigheden verkeren dan de Europese mens. Zijn reizen en belangstelling voor internationale literatuur hebben hem tot man van de wereld gevormd, waarvan zijn werk getuigt.

Van de jury maakten deel uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. Eerdere recente laureaten zijn: Mensje van Keulen (2014), Tom Lanoye (2013), Joke van Leeuwen (2012) en A.F.Th. van der Heijden (2011). 

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten op zondagmiddag 17 januari 2016 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt.

Categorie:
Provincie: