vrijdag, 2. oktober 2015 - 13:34 Update: 02-10-2015 13:36

Geweld FC Utrecht - Derby County bestraft met werkstraffen

Geweld FC Utrecht - Derby County bestraft met werkstraffen
Foto: Archief EHF
Utrecht

Vrijdag stonden 11 personen terecht bij de politierechter op verdenking van openlijk geweld tijdens de oefenwedstrijd tussen FC Utrecht en het Engelse Derby County. Tijdens deze wedstrijd op 26 juli 2015 kwam het tot ongeregeldheden en werden zestien personen aangehouden.

Vier van deze verdachten hebben een boete gekregen van de politie, één van de verdachten kon vandaag niet naar de zitting komen. De overige elf moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden. Omdat het een vriendschappelijke wedstrijd betrof, vond deze plaats op een trainingsveld aan de Laan van Maarschalkerweerd en niet in het stadion.

Tijdens de zitting werden beelden van het incident vertoond. Hierop was te zien dat de Utrechtse fans zich agressief gedroegen en geweld gebruikten, en politie en beveiliging een linie moesten vormen tussen de aanhang van de twee partijen. Wat de aanleiding precies was tot het geweld, werd niet duidelijk. De verdachten verklaarden veelal ontkennend en zeiden erin verzeild te zijn geraakt of zich te hebben moeten verdedigen.

De officier van justitie vond echter dat de mannen allemaal deel uitmaakten van een groep die actief de confrontatie zocht met de Derby fans en geweld tegen de politie niet schuwde. Van drie van de elf kan niet worden bewezen dat ze daadwerkelijk hebben geslagen of getrapt, maar ook zij hebben bijgedragen aan het geweld door ‘dreigend op te dringen’, aldus de officier van justitie.

Verder bracht de officier naar voren dat “bij deze massale vechtpartij gewone supporters, waaronder ook kinderen, stonden te kijken. Zo is een vriendschappelijk wedstrijd verstierd en de eigen club benadeeld. Er is een proces van normalisatie gaande waarin het de bedoeling is dat supporters zo min mogelijk worden geconfronteerd met veiligheidsmaatregelen. Daar staat dit incident haaks op en dat maakt harde straffen tegen deze verdachten noodzakelijk”.

Tegen drie verdachten eiste de officier een celstraf van drie maanden waarvan één voorwaardelijk, onder andere met het oog op hun documentatie. Tegen de overigen eiste de officier werkstraffen variërend van 80 tot 120 uur met daarbij een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Ook vroeg ze de politierechter de verdachten een maatregel op te leggen: een stadionverbod en een meldplicht voor de duur van twee jaar. Tenslotte eiste ze een contactverbod voor de duur van zes maanden.

De rechter was een ander oordeel toegedaan. Hij vond een maatregel niet nodig gezien de ernst van het geweld. Ook sprak hij de drie verdachten vrij waarvan niet kon worden bewezen dat zij een actief aandeel in het geweld hadden. De overige acht verdachten veroordeelde hij tot werkstraffen, van 80, 100 of 120 uur, met daarbij één of meer weken celstraf voorwaardelijk. De verdachte die vandaag niet op de zitting aanwezig kon zijn, is gedagvaard voor een zitting op 5 november van dit jaar.

Categorie:
Provincie: