woensdag, 7. oktober 2015 - 10:34 Update: 07-10-2015 10:54

Kinderen vinden huishoudchemicaliën interessanter dan speelgoed

Kinderen vinden huishoudchemicaliën interessanter dan speelgoed
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar lopen het grootste risico. De oorzaak? Kinderen zien het gevaar niet en vinden de producten interessant. Onderzoek wijst uit dat 51% van de kinderen zelfs meer aandacht heeft voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed.

Met alle gevolgen van dien. Daarom starten VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een campagne om deze ongelukken te voorkomen. Dit meldt de NVWA woensdag.

Jaarlijks 7.500 ongelukken

Jaarlijks gebeuren er 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten (1). Bij 1.700 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terecht kwamen. Hierbij waren 360 kinderen jonger dan 5 jaar. Dat is er elke dag één! Kinderen lopen verreweg het grootste risico. In de meeste gevallen lopen ze na inname een vergiftiging op. Dat kan fatale gevolgen hebben.

Onderzoek bewijst: kinderen gaan voor huishoudchemicaliën

Ouders denken vaak dat het zo’n vaart niet loopt. Want zo interessant is een pot verf of een fles bleekmiddel toch niet? VeiligheidNL en de NVWA zetten daarom een experiment op om aan te tonen waar kinderen de voorkeur aan geven: huishoudchemicaliën of speelgoed. Het onderzoek is uitgevoerd door neuropsychologen van Braingineers.

De overall conclusie: Het merendeel van de kinderen (51%) heeft meer aandacht voor huishoudchemicaliën. Huishoudchemicaliën trekken als eerste de aandacht én als kinderen de kans krijgen betrekken ze de producten in hun spel. Muizengif wordt vracht in een speelgoed truck. Vaatwastabletten worden heerlijke cakejes en een fles bleek is een flesje voor de pop.

Daarom starten VeiligheidNL en de NVWA  woensdag met een campagne om ouders aan te sporen huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen op te bergen.Verder kunnen ouders via www.gaafofgevaarlijk.nl. kijken waar de interesse van hun kind naar uitgaat: huishoudchemicaliën of speelgoed.