zaterdag, 10. oktober 2015 - 14:18 Update: 10-10-2015 21:31

Ruim 7000 mensen hebben in Amsterdam alarm geslagen tegen TTIP

Grote demonstratie tegen handelsverdrag TTIP
Foto: PvdD
Amsterdam

Ruim 7000 mensen hebben zaterdag in Amsterdam alarm geslagen tegen TTIP.

'Het verzet tegen het omstreden handelsverdrag groeit. Hoe meer mensen over TTIP weten, hoe minder ze het zien zitten. Bij de eerste acties tegen TTIP waren we met tientallen, later met honderden, vandaag met ruim 7000 en de volgende keer zijn we met nog meer mensen’, zegt Jurjen van den Bergh namens de maatschappelijke organisaties die het TTIPalarm organiseren.

De demonstratie is georganiseerd door een brede coalitie van organisaties die Nederland socialer en duurzamer willen maken, waaronder SOMO, Milieudefensie, Wemos, BothENDS, FNV, foodwatch, Greenpeace en Transnational Institute. Ook waren er vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen. Op 150 plekken wereldwijd voeren mensen zaterdag actie tegen TTIP. Alleen al in Berlijn gingen 250.000 mensen de straat op.

Het TTIPalarm begon zaterdag op het Jonas Daniel Meijerplein. Vervolgens liepen mensen in een grote mars door de stad naar het Museumplein. Aansluitend volgen honderden mensen een inhoudelijk programma over TTIP met workshops in Lab111.

Maatschappelijke organisaties maken zich zorgen over cruciale bepalingen in de handelsverdragen TTIP en CETA. Zo dreigen standaarden voor arbeid, milieu, privacy en consumenten verlaagd te worden, komen de verdragen ondemocratisch en niet transparant tot stand en wordt de rechtstaat ondermijnd.

Eerder deze week overhandigden de maatschappelijke organisaties samen meer dan 3 miljoen handtekeningen tegen TTIP aan de Europese Commissie. Nooit eerder zijn er via een burgerinitiatief zoveel handtekeningen opgehaald in Europa. Ondanks het grote maatschappelijke verzet, onderhandelt de Europese Commissie nog steeds met Amerika over het omstreden handelsverdrag. Het is belangrijk dat de onderhandelingen over TTIP gestaakt worden, en dat het omstreden handelsverdrag CETA niet geratificeerd wordt.

TTIP kent het Investor to State Dispute Settlement (ISDS) systeem. Dit systeem geeft buitenlandse investeerders het recht om zelfstandig een schadeclaim in te dienen tegen een overheid buiten de gewone nationale rechtsgang om.

Met behulp van ISDS kunnen investeerders die last hebben van ‘gewijzigd overheidsbeleid’ miljarden van een staat claimen. Bij gewijzigd overheidsbeleid gaat het bijvoorbeeld om nieuwe milieuwetgeving of maatregelen ter verbetering van de volksgezondheid of de financiële stabiliteit

Provincie: