maandag, 26. oktober 2015 - 8:49 Update: 27-10-2015 21:41

'Tienduizenden hartinfarcten en beroertes minder met zoutarme producten'

Minder zout eten voorkomt veel hartinfarcten en beroertes
Foto: Archief EHF
Bilthoven

Als we bewerkte voedingsmiddelen minder zout maken of vervangen door zoutarme alternatieve producten kunnen in de komende jaren tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van RIVM-wetenschapper Mariekie Hendriksen, zo schrijft de NOS maandag. Als voedselproducenten de helft minder zout zouden gebruiken, krijgen Nederlanders volgens Hendriksen bijna 40 procent minder zout binnen. Dat zou de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

Uit het onderzoek van Hendriksen blijkt ook dat wanneer Nederlanders hun huidige eten laten en vervangen door alternatieven, dat ook tienduizenden beroertes en hartinfarcten scheelt.

Het is al veel langer bekend dat zout kan leiden tot verhoogde bloeddruk, wat weer leidt op verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Van la het zout komt 80 procent uit bewerkte voedingsmiddelen. De rest wordt toegevoegd bij het koken. . Alleen al uit bewerkte voedingsmiddelen krijgen Nederlanders gemiddeld meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van zes gram per dag.