vrijdag, 30. oktober 2015 - 16:04 Update: 31-10-2015 21:33

Zwartspaarders door FIOD aangehouden

FIOD-actie: 11 verdachten zwartsparen aangehouden
Foto: Screenshot Youtube / Politie
Rotterdam

Afgelopen week heeft de FIOD elf verdachten aangehouden in het kader van het debet- en creditcard project waarbij zwartspaarders worden aangepakt. Dit meldt het OM vrijdag.

'In totaal zijn tien woningen doorzocht. Alle elf de verdachten worden verdacht van (gewoonte) witwassen en belastingfraude. Allen maakten gebruik van een debet- of creditcard van een buitenlandse rekening, maar zij gaven geen buitenlands vermogen op bij hun belastingaangiften', aldus het OM.

Op dinsdag zijn vier woningen in de omgeving van Haarlem doorzocht. Twee mannen van 70 en 72 jaar oud en een 73-jarige vrouw zijn aangehouden. In de omgeving van Rotterdam is dinsdag ook een woning doorzocht en een 59-jarige man is aangehouden en een 57-jarige vrouw is gehoord. Op woensdag zijn twee woningen in Zoetermeer doorzocht. Een 71-jarige man en een 54-jarige vrouw zijn aangehouden.

Op donderdag zijn twee woningen in de omgeving van Eindhoven doorzocht. Vier verdachten zijn aangehouden, het gaat om twee mannen van 62 en 65 jaar oud een twee vrouwen van 60 en 63 jaar oud. In de omgeving van Leiden is een 69-jarige man aangehouden. Zijn woning is doorzocht.

Debet- en Creditcard project

De strafrechtelijke onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket. De onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een analyse van de Belastingdienst van gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

Er zijn belastingplichtigen die beschikken over niet-aangegeven buitenlands vermogen. De exacte (financiële) omvang van het nalevingstekort is onbekend maar wordt hoog ingeschat. De schatkist loopt zo inkomsten mis. Daarnaast is de herkomst van de gelden die zijn gestald op rekeningen in het buitenland vaak moeilijk te controleren. 

De kans bestaat bijvoorbeeld dat de gelden uit misdaad verkregen zijn. Het witwassen van crimineel verkregen gelden is strafbaar en werkt corrumperend, omdat (onwetende) derden gebruikt worden om geld van de onder- naar de bovenwereld te brengen. Dat is onwenselijk.

Het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst hebben de handen ineen geslagen om het probleem van niet-aangegeven buitenlands vermogen aan te pakken. Het doel is om gezamenlijk tot een rijksbrede en integrale aanpak van dit verschijnsel te komen. De Belastingdienst betrekt komende periode meer kaarthouders in haar toezicht. De verwachting is dat dit tot meer belastingaanslagen 
en boetes gaat leiden en mogelijk ook tot strafrechtelijke onderzoeken.

Provincie:
Blik op 112: