woensdag, 4. november 2015 - 15:28 Update: 05-11-2015 11:20

Isala opent als eerste ziekenhuis vondelingenkamer

Zwols ziekenhuis krijgt al eerste een vondelingenkamer
Foto: Stichting De Beschermde Wieg / Isala
Zwolle

Het eerste ziekenhuis met een vondelingenkamer opent begin volgend jaar in Zwolle. 'Het Isala ziekenhuis in Nederland krijgt een vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg', meldt het ziekenhuis woensdag.

De vondelingenkamer biedt een veilig alternatief voor een moeder die zich niet in staat voelt haar baby zelf te verzorgen en op te voeden. Deze moeders zien doorgaans geen andere mogelijkheid dan hun baby af te staan. Isala opent deze kamer vanuit de overtuiging dat ieder kind recht heeft op leven. Dit alternatief biedt zekerheid dat de baby wordt gevonden en verzorgd. De Raad van Toezicht van Isala heeft afgelopen dinsdagavond dit voorstel goedgekeurd.

Gynaecoloog Harm de Haan heeft in samenwerking met Stichting Beschermde Wieg het initiatief genomen voor de komst van deze vondelingenkamer. Deze en de andere vier Nederlandse vondelingenkamers van Stichting Beschermde Wieg onderscheiden zich ten opzichte van de zogeheten ‘Babyklappen’ in Duitsland en luikjes in andere landen. In de Beschermde Wieg kamers wordt moeders hulp aangeboden. 

'Het is triest om te zien dat met enige regelmaat kinderen te vondeling worden gelegd met soms fatale gevolgen. Als ziekenhuis vinden wij het onze verantwoordelijkheid om ook in deze noodsituaties opvang te bieden. Vandaar dat wij het initiatief graag ondersteunen,' aldus Rob Dillmann, voorzitter Raad van Bestuur van Isala.

Vondelingenkamer

De vondelingenkamer is een kamer(tje) van ongeveer 1,5 bij 3 meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. Er staan een ledikantje, een tafel(tje) en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten. Ook kan ze afscheid nemen. 

6 maanden bedenktijd

Bovendien kan ze de envelop in het ledikant met daarin een uniek puzzelstukje meenemen, waarmee ze kan aantonen dat ze de moeder is als ze zich binnen zes maanden bedenkt. Dan is de baby nog niet officieel afgestaan ter adoptie. In de envelop zit ook een brief met medische informatie in verschillende talen en wordt nogmaals (medische) hulp aangeboden. 

Er ligt een schriftje waarin de moeder gegevens kan achterlaten. Als ze vertrekt gaat de deur achter haar op slot. Alleen iemand met een speciale sleutel kan kort daarna naar binnen. Isala verzorgt hierna de baby en zal contact zoeken met de Raad voor de Kinderbescherming. 

Groene knop

De vondelingenkamer in Isala komt bij de invalideningang naast de hoofdingang van het ziekenhuis en wordt nadrukkelijk geen babyluikje, zoals in Duitsland, aldus De Haan: 'Wij hopen dat de moeder even rustig gaat zitten en zich veilig voelt. Mogelijk komt zij tot inkeer en drukt op de groene knop in de kamer. Dan komt er meteen iemand van de afdeling Kindergeneeskunde of van de afdeling Maatschappelijk werk naar haar toe. De moeder kan medische hulp krijgen. Samen zoeken we naar betere oplossingen dan het wanhopig achterlaten van de baby. We hopen écht dat de moeder deze kans grijpt. Bij de Babyklappen in Duitsland en in andere landen is dat allemaal niet mogelijk.’

Barbara Muller van Stichting Beschermde Wieg is bijzonder opgetogen met de komst van deze eerste vondelingenkamer die verbonden is aan een ziekenhuis. 'Isala is met recht pionier en biedt een alternatief voor de situatie waarin vondelingen onbeschermd worden achtergelaten. Jaarlijks worden zo zes dode en twee levende vondelingen in ons land gevonden. Volgens deskundigen een topje van de ijsberg. Zij gaan net als wij voor het recht op leven en geven moeders de kans om alsnog andere mogelijkheden onder ogen te zien. Desnoods anoniem. Dit is een levensreddend initiatief,' aldus Muller.

Gedoogbeleid

Alhoewel het te vondeling leggen strafbaar is in Nederland, wordt de vondelingenkamer vooralsnog door Justitie gedoogd. De Haan: 'Ik verwacht zelf geen problemen wat de strafbaarheid betreft. De wet zou hier aangepast moeten worden: het recht om te leven heeft meer prioriteit dan het recht te weten wie de ouders zijn. Zo kun je voorkomen dat het kind ergens buiten in het donker, in de bosjes - of erger - wordt achtergelaten.' 

Categorie:
Provincie: