maandag, 16. november 2015 - 8:48 Update: 16-11-2015 12:21

'Geitenwollensokken zijn slecht voor milieu'

'Geitenwollensokken slecht voor milieu'
Foto: fbf
Utrecht

Kleding gemaakt van wol en zijde is de slechtste keuze voor het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door CE Delft.

Wat je dan wel moet kopen, is voor veel mensen de vraag. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maakt een vergelijking tussen kledingmaterialen en adviseert consumenten te kiezen voor ‘slow fashion’.

“Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. Er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en grote hoeveelheden water en energie. De vergelijking van kledingmaterialen is een handig hulpmiddel voor mensen om een milieuvriendelijkere keuze te maken. ”Het beste voor het milieu is om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen. Dit heet slow fashion”, aldus Kirsten Palland.

Gerecycled katoen grootste winnaar

Mensen denken vaak dat natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, de voorkeur hebben boven synthetische materialen, zoals polyester en nylon. De verschillen tussen kledingmaterialen zijn heel klein. Uitzonderingen hierop zijn wol en zijde. Beide materialen zijn de slechtste keuze voor het milieu, want ze scoren op meerdere milieufactoren erg hoog. Gerecycled katoen komt als milieuvriendelijke winnaar uit de bus, maar is nog beperkt beschikbaar voor de consument.  

Provincie:
Tag(s):