donderdag, 26. november 2015 - 20:50 Update: 26-11-2015 21:07

Uitbreiding Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis officieel geopend

Uitbreiding Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis officieel geopend
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De nieuwbouw van het Antoni van Leeuwenhoek is donderdag officieel geopend. Dankzij de nieuwbouw kunnen meer patiënten in het Antoni van Leeuwenhoek behandeld worden en kan de groei van het aantal patiënten van de afgelopen jaren, die zich naar verwachting de komende tijd voortzetten, worden opvangen.

Daarnaast is de nieuwbouw voorzien van diverse nieuwe technologische ontwikkelingen waardoor patiënten beter en effectiever behandeld kunnen worden. Dit maakt het Antoni van Leewenhoek donderdag bekend.

OK van de toekomst

Het aantal operatiekamers is in het OK complex verdubbeld naar 12 waar ook de OK van de toekomst is gesitueerd. In deze OK zijn drie, voor de patiënt belangrijke innovaties geïmplementeerd. De eerste is een zogenaamde 'TomTom voor de OK' die de chirurg naar de precieze locatie van de tumor navigeert. Patiënten met een tumor die op een moeilijk te bereiken plek ligt, kunnen met behulp van dit systeem vaak wel geopereerd worden als dat op de traditionele manier van opereren niet lukt.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de chirurg 'hulp' krijgt om de tumor te identificeren, dat is namelijk niet altijd mogelijk met het blote oog. Hiervoor is een optische naald ontwikkeld die tumorweefsel van gezond weefsel kan onderscheiden. De chirurg is hiermee beter in staat de tumor volledig te verwijderen. Om er helemaal zeker van te zijn dat er geen kankercellen zijn achtergebleven, is in de OK van de toekomst een speciale camera die kan constateren dat zich in de snijranden van de tumor geen tumorcellen meer bevinden. 'Ik verwacht dat deze technologie drie belangrijke voordelen geeft. Patiënten met een tumor op een moeilijk te bereiken plek kunnen nu wel geholpen worden, de kans dat kwaadaardige cellen achterblijven wordt verminderd en er hoeft minder gezond weefsel weggesneden te worden', aldus chirurg Theo Ruers.

Voor welke patiënten?

Op dit moment is deze techniek uitsluitend beschikbaar voor patiënten met tumoren in de dikke darm en blaas. In de toekomst wordt dit uitgebreid voor patiënten met andere tumorsoorten. De navigatieapparatuur is ontwikkeld door een team onder leiding van professor Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek. In het project OK van de toekomst werkt het Antoni van Leeuwenhoek nauw samen met de Technische Universiteit Twente en industriële partners.

De poliklinieken zijn verbouwd, de dagbehandelingsafdeling is vernieuwd en heeft nu plaats voor 50 bedden, de operatiekamers zijn verdubbeld en voorzien van nieuwe technieken en het aantal IC bedden is uitgebreid.