dinsdag, 7. april 2015 - 11:35 Update: 07-04-2015 14:25

'Aantal problematische jeugdgroepen in Nederland opnieuw minder'

Foto van jeugdbende | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Er zijn steeds minder groepen jongeren in Nederland die zorgen voor overlast, hinder en criminaliteit. Eind vorig jaar waren er in Nederland nog 623 problematische jeugdgroepen, een daling van ruim 18 procent ten opzichte van 2013.

Sinds 2009 daalt het aantal ieder jaar, toen waren er 1760 problematische jeugdgroepen. Dat blijkt uit cijfers die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vandaag bekend heeft gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdoverlast is een prioriteit van het kabinet. Hiervoor is een onderscheid gemaakt tussen hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugdgroepen. In alle categorieën is de in 2009 ingezette daling ook afgelopen jaar voortgezet. Het aantal hinderlijke jeugdgroepen daalde met 20 procent ten opzichte van 2013, het aantal overlastgevende jeugdgroepen met 11 procent, het aantal criminele jeugdgroepen met 27 procent.

Het succes van de aanpak is vooral te danken aan de goede samenwerking tussen gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie, scholen, leerplichtambtenaren, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders. Gezamenlijk richten zij de inzet zich op een combinatie van bestuurlijke, zorg- en strafrechtelijke interventies. Deze aanpak werkt, zo blijkt uit de cijfers.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):