zondag, 1. februari 2015 - 12:25 Update: 01-02-2015 16:05

Slecht weer en vele ongeval zorgen voor langere files in januari

ANWB: Fors meer files in januari
Foto: Archief EHF
Utrecht

De filezwaarte valt de eerste maand van 2015 fors hoger uit dan in januari 2014. Dat is vooral te wijten aan de slechte weersomstandigheden en vele ongelukken. De filezwaarte kwam daardoor 40 procent hoger uit in vergelijk met vorig jaar. Niet alleen tijdens de spitsuren maar ook overdag stonden er veel files.

Volgens de ANWB kende januari een aantal zeer drukke ochtend- en avondspitsen. Zo veroorzaakte het ontstuimige weer met regen en windstoten op dinsdag 13 januari grote drukte op de weg. Op het hoogtepunt stond er die ochtend 360 kilometer file. Dit record werd gebroken tijdens de avondspits van donderdag 29 januari. De combinatie van slecht zicht door hagel- en sneeuwbuien en veel  gladheid leidde tot 399 kilometer file. Naast het slechte weer ondervond het verkeer veel hinder van afgesloten rijstroken door aanrijdingen. Ook sloot Rijkswaterstaat soms rijstroken af i.v.m. spoedreparaties.

In Limburg ontstond op woensdag 14 januari een verkeersinfarct door ongelukken met vrachtwagens geladen met zeep en zoutzuur. Bij Echt op de A2 raakte in de ochtend een vrachtwagen in de middenmberm. Daarbij kwam de lading zeep deels op de rijbaan terecht. Van Maastricht naar Eindhoven was de weg tot 17.30 uur helemaal dicht. Ook op de A73 en de N276 ontstonden files.

De problemen in Limburg werden nog eens versterkt door de afsluiting van de A73 Nijmegen - Maasbracht. Bij knooppunt Het Vonderen was de rijbaan in beide richtingen lange tijd dicht door een gekantelde vrachtwagen geladen met zoutzuur. 

Provincie:
Tag(s):