donderdag, 23. april 2015 - 8:15 Update: 23-04-2015 10:08

Arnhem in verzet tegen bed, bad, brood van kabinet

bed, bad, brood
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Arnhem

De coalitiepartijen in Arnhem, D66, SP, GroenLinks en CDA, en de ChristenUnie, zijn ontstemd over het voorgenomen besluit van het kabinet om slechts vijf steden toestemming te geven een bed, bad, brood voorziening te hebben en deze regeling in de overige steden, waaronder Arnhem, te verbieden.

Het Arnhemse college heeft afgelopen maandag, 20 april 2015, toegezegd invulling te geven aan een bed, bad en brood regeling. Daarbij gaf wethouder Henk Kok, namens het college, aan dit te gaan doen ongeacht de uitkomst van de gesprekken tussen de regeringspartijen PvdA en VVD.  De coalitie en de CU blijven ondanks het kabinetsbesluit achter de beslissing van het Arnhems college staan.

De coalitiepartijen en de CU in Arnhem vinden het onvoorstelbaar dat binnen vier maanden na de decentralisatie van de zorg, via de WMO, het kabinet wil bepalen hoe de gemeente Arnhem haar zorgplicht dient in te vullen. De bovengenoemde partijen spreken zich uit voor de keuze van het Arnhemse college om ongeacht het kabinetsbeleid zorg te dragen voor een goede bed, bad, brood-regeling. 

Zij zullen dan ook een motie indienen tijdens de gemeenteraad op dinsdag 28 april waarbij de gemeenteraad zich uitspreekt over het belang dat zij hecht aan het nemen van gemeentelijke verantwoordelijkheid en zorgplicht. 

Volgens de fractievoorzitters van D66, SP, GroenLinks, CDA en CU is het onvoorstelbaar dat Arnhem eerst zwaar is gekort bij het overhevelen van de zorgtaken van landelijke overheid naar de gemeente en dat het kabinet zich nu ook nog eens bemoeit met welke mensen de gemeente wel en welke mensen de gemeente niet zorg mag verlenen.

“Het voorgestelde compromis is dramatisch en onwerkbaar”, aldus D66 fractievoorzitter Sabine Andeweg. “De Arnhemse coalitiepartijen en de CU zijn het met elkaar eens dat de gemeente een zorgplicht heeft voor deze mensen.”

Provincie:
Tag(s):