maandag, 13. april 2015 - 9:49 Update: 13-04-2015 11:20

Drie Amsterdamse oorlogsslachtoffers na 71 jaar geïdentificeerd door DNA

Onbekende oorlogsslachtoffers na 71 jaar geïdentificeerd
Foto: Politie
Onbekende oorlogsslachtoffers na 71 jaar geïdentificeerd
Foto: Politie
Onbekende oorlogsslachtoffers na 71 jaar geïdentificeerd
Foto: Politie
Loenen

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog heeft drie onbekende oorlogsslachtoffers geïdentificeerd. De identificaties kwamen tot stand na uitgebreid historisch onderzoek en DNA-verwantschapsonderzoek. Het betreft de Amsterdammers Douwinus Janse, Karel Walet en Eliazer Pachter.

Het drietal werd op 2 juli 1943 door de Duitse bezetter doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Als extra straf voor hun familie werden zij op een onbekende plaats in de duinen begraven. Na de oorlog werden deze graven teruggevonden, maar de slachtoffers konden niet meer worden geïdentificeerd. Zij werden uiteindelijk als onbekende Nederlander herbegraven op het ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.

Douwinus Janse en Karel Walet

Verzetsmannen Douwinus Janse (31, timmerman) en Karel Walet (28, loodgieter) namen in 1942 uit naam van de illegale CPN deel aan drie bomaanslagen in Amsterdam. Ze werden gearresteerd en in mei 1943 door het Duitse Hooggerechtshof ter dood veroordeeld. Ze werden vastgezet in het Huis van Bewaring in Scheveningen, ook wel Oranjehotel genoemd. Op 2 juli 1943 meldde de Duitse bezetter dat het vonnis was voltrokken. Janse kreeg in 1983 postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. De identificaties van Janse en Walet kwamen tot stand dankzij de overeenkomsten met het DNA van hun nabestaanden.

Eliazer Pachter

De joodse Eliazer Pachter (30) was kapper van beroep. Hij werd in januari 1943 aangehouden op het Centraal Station in Amsterdam, in het bezit van een geladen pistool. In mei 1943 werd Pachter door het Duitse Hooggerechtshof wegens verboden wapenbezit ter dood veroordeeld. Eliazer Pachter werd gelijk met Douwinus Janse en Karel Walet op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten en begraven. Hoewel van Eliazer Pachter geen familieleden meer in leven zijn die konden meewerken aan een DNA onderzoek, was het aan de hand van historisch onderzoek toch met zekerheid vast te stellen welke stoffelijke resten aan hem toebehoren.

Samenwerkingsverband

Voor de families komt nu een einde aan een lange periode van onzekerheid. De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is een samenwerkingsverband van specialisten van Politie, Ministerie van Defensie en het Rode Kruis, dat tot doel heeft vermissingen uit de oorlogsjaren op te lossen. Het Nederlands Forensisch Instituut voerde het DNA-verwantschapsonderzoek van Janse en Walet uit. De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog roept de nabestaanden van vermisten uit de oorlogsjaren op zich te melden bij het Rode Kruis via dit e-mailadres.

Foto 1: Douwinus Janse, foto 2: Karel Walet, foto 3: Eliazer Pachter

Provincie:
Blik op 112: