zondag, 17. mei 2015 - 17:20 Update: 17-05-2015 17:22

Feyenoord de grote verliezer van finaleronde

(ElfVoetbal-BlikopNieuws) In de laatste speelronde zijn er altijd winnaars en verliezers. AZ behoort tot die eerste categorie, Feyenoord tot de laatste. De Rotterdammers verzopen op bezoek bij PEC Zwolle en gaven een ticket voor de Europa League daarmee uit handen.

Met dat laatste was Feyenoord al een paar weken bezig. Het veiligstellen van de derde plaats, en daarmee een startbewijs voor Europees voetbal, leek enkele weken geleden nog slechts een formaliteit. Maar zondagmiddag strandde de formatie van Fred Rutten, met de haven in zicht.

Als gevolg van een 3-0 nederlaag in Zwolle is Feyenoord aangewezen op de play-offs om Europees voetbal te bewerkstelligen. Het is nog maar de vraag of Fred Rutten die seizoensfinale als trainer van Feyenoord zal meemaken.

Zondagochtend bracht clubwatcher Martijn Krabbendam naar buiten dat Feyenoord en Rutten bij het mislopen van de derde plaats met onmiddelijke ingang uit elkaar zouden gaan. Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel zouden het stokje al voor aanvang van de play-offs overnemen.

Excelsior - AZ

Al snel was duidelijk dat Feyenoord drie punten nodig had om de play-offs te ontlopen. AZ schoot namelijk uit de startblokken. Binnen zes minuten keken de gastheren van Excelsior al tegen een 0-2 achterstand aan door doelpunten van Aron Jóhannsson en Steven Berghuis. Een half uur later was het de beurt aan Markus Henriksen. Jeffrey Gouweleeuw hielp de thuisploeg vervolgens een handje met een eigen doelpunt, maar zag ploeggenoot Jóhannsson in de tweede helft voor het slotakkoord zorgen met zijn tweede van de middag: 1-4.

PEC - Feyenoord

Zo soepel als het liep bij AZ, zo stroef kwam Feyenoord op gang. PEC was zeker niet de mindere in het IJsseldeltastadion en toen Ben Rienstra zeven minuten na rust de score opende ging het snel bergafwaarts met Feyenoord. Tomas Necid verdubbelde de score vanaf de strafschopstip, nadat Rick Karsdorp een overtreding ging binnen het eigen strafschopgebied. De jonge verdediger kreeg daarvoor een rode kaart. In de slotminuut mocht Necid nog zijn tweede van de middag maken. PEC stelde daarmee deelname aan de play-offs veilig.