zondag, 25. januari 2015 - 15:50 Update: 25-01-2015 15:54

Feyenoord laat Ajax opnieuw wegkomen: PSV lacht het hardst

ElfVoetbal- BlikOpNieuws) Het spelbeeld had veel weg van de Klassieker in De Kuip. Feyenoord kreeg de kansen, Ajax kwam goed weg. Maar net als in Rotterdam incasseerden de Amsterdammers opnieuw geen nederlaag. Ajax en Feyenoord eindigden de tweede Klassieker van het seizoen met een 0-0 gelijkspel.

De eerste minuten na de aftrap van Ajax beloofden veel. Het tempo was hoog en het spel golfde op en neer. Maar naarmate de openingsfase vorderde was er al snel één ploeg met overwicht: Feyenoord. De Rotterdammers creëerden hun eerste kans in de zevende minuut. Colin Kazim-Richards kreeg de bal met zijn rug naar het doel aangespeeld, draaide zich langs drie Ajacieden en haalde uit. Doelman Jasper Cillessen kon met zijn voet ternauwernood redding brengen. Feyenoord had het betere van het spel in het eerste kwartier in een volle en kolkende Amsterdam ArenA.

In de negentiende minuut kreeg Feyenoord een dot van een kans. Ajax kreeg de bal niet weg, waarna Jens Toornstra kon uithalen. Zijn schot belandde via een Ajax-voet bij Kazim-Richards, die oog-in-oog met Cillessen stond. Een uitstekende reflex van de Oranje-keeper voorkwam echter de 0-1. Halverwege de eerste helft kon Lex Immers vrij inkoppen na een voorzet vanaf de rechterflank. Feyenoord overheerste nog altijd, tot grote woede van Ajax-verdediger Ricardo van Rhijn.

Feyenoord zou in de eerste helft de bovenliggende partij blijven. Uit de corner schoot Jean-Paul Boëtius bijna binnen, maar Arkadiusz Milik redde op de lijn. Zo eindigde een eerste helft van een Amsterdamse Klassieker voor de tweede keer in de afgelopen tien jaar in 0-0. Feyenoord eindigde het eerste bedrijf met 59 procent balbezit. De laatste keer dat Ajax in eigen huis een competitieduel verloor en ook minder balbezit had, was op 2 december 2007 tegen NAC Breda (1-3).

Ajax nam in de rust afscheid van Toby Alderweireld en Daley Blind en Frank de Boer besloot om in te grijpen. Milik werd vervangen voor Kolbeinn Sigthorsson, maar effect op het vertoonde spelbeeld had dat niet. Feyenoord was ook in de eerste tien minuten na de rust de bovenliggende ploeg. De eerste serieuze schotpoging in de tweede helft was van Feyenoord. Cillessen pakte redelijk eenvoudig een schot van Toornstra.

Naarmate de tweede helft vorderde namen de frustraties toe. Kolbeinn Sigthórsson dook gevaarlijk voor het doel op bij een voorzet van Van Rhijn. Doelman Kenneth Vermeer zat er echter goed tussen. Een kwartier voor tijd leek Van Rhijn de doorgebroken Boëtius vast te houden, maar scheidsrechter Bas Nijhuis zag er niets in. Echter kreeg Feyenoord een minuut later alsnog een enorme kans via Boëtius. Toornstra vond het Feyenoord-talent met een voorzet, maar Boëtius kopte de bal op de voeten van Kazim-Richards. Daar ontsnapte Ajax voor de zoveelste keer vandaag.

Het zou nog kansen blijven regenen. Ricardo Kishna snelde er op rechts langs en haalde uit, maar Vermeer redde attent. Direct erna was het Toornstra die Cillessen redding zag brengen. Ajax klungelde in de verdediging, maar kwam er goed mee weg. Net zoals eerder dit seizoen was Feyenoord de bovenliggende partij tegen haar aartsrivaal, maar stond het na negentig minuten voetbal zonder zege. Het mocht nog van geluk spreken dat het niet een zeer onterechte nederlaag leed. Lasse Schöne was vrij op links, kapte een verdediger uit maar zijn schot smoorde.

De laatste keer dat Feyenoord in één Eredivisieseizoen in beide duels met Ajax niet scoorde, was in 1997-1998, toen in Amsterdam met 4-0 werd verloren en in De Kuip met 0-1. De Klassieker in de Eredivisie eindigde maar één keer in een 0-0 gelijkspel. Op 28 oktober 1978 scoorden beide ploegen niet in Amsterdam. Ajax was in de Eredivisie de laatste 35 thuiswedstrijden tegen Feyenoord trefzeker. De laatste keer dat de Amsterdammers niet scoorden, was in 1978.

PSV is de lachende derde. De Eindhovenaren staan zes punten boven Ajax en hebben een beter doelsaldo. Feyenoord is veertien punten onder PSV terug te vinden.