vrijdag, 15. mei 2015 - 10:05

FNV roept kabinet op te stoppen met foute bedrijven

FNV roept kabinet op te stoppen met foute bedrijven
Foto: SXC
Den Haag

De overheid zou juist een voorbeeldfunctie moeten hebben. Het kabinet moet Rijkswaterstaat nu opdragen zelf ook meer verantwoordelijkheid te laten nemen bij het inhuren van allerlei foute bedrijven en uitzendbureaus. Anders krijg je binnenkort nog meer bouwbedrijven in zwaar weer, zoals Ballast Nedam nu. " Dat zegt FNV Bouw bestuurder Janna Mud naar aanleiding van de tv-uitzending van Zembla 'In de Bouwput' van woensdagavond 13 mei.

Janna Mud: "Het kan toch niet zo zijn dat de wet  en de Bouwcao niet worden nageleefd en dat de overheid zelf  regelmatig in de fout gaat door allerlei (onder)aannemers en uitzendbureaus in te huren die de regels aan hun laars lappen. Hier moet echt paal en perk aan gesteld worden. Zo dupeer je niet alleen de bouwbedrijven die zich wel aan de regels houden, maar ook duizenden Nederlandse bouwvakkers die nu werkloos aan de kant moeten zitten, omdat er geen sprake meer is van gelijk loon voor gelijk werk. Bovendien benadeel je ook nog eens de ingehuurde buitenlandse werknemers, door absurd hoge bedragen van hun loon in te houden voor huisvesting. Binnen- en buitenlandse werknemers moeten gelijk loon voor gelijk werk ontvangen in Nederland.  De overheid moet hier echt zijn voorbeeldfunctie uitoefenen. Dit past ook heel goed in de geest van de onlangs in de Tweede Kamer aangenomen Wet Aanpak Schijnconstructies die ontduiking van Nederlandse wetgeving en van cao's tegen moet gaan."

Zembla

In de Zembla uitzending wordt duidelijk dat met name het bedrijf Rimec Limited nog steeds actief is in Nederland. Het bedrijf zoekt volgens Zembla met het aanbieden van goedkope arbeiders de grenzen op van het toelaatbare. Een recent voorbeeld is de bouw van de A2-tunnel in Maastricht. Waar buitenlandse werknemers mogelijk werden onderbetaald en te lange werkdagen maakten. Maar ook de gemeente Nijmegen deed tot voor kort nog steeds zaken met dit bedrijf, voor het  project 'i-Lent'. Net zoals in Maastricht werd ook in Nijmegen haast duizend euro ingehouden voor huisvesting en logistiek, waardoor de buitenlandse arbeiders minder overhouden dan het wettelijke minimumloon. Ook zijn er Portugese arbeiders die meer uren maakten dan wettelijk is toegestaan.

Provincie:
Tag(s):