donderdag, 26. maart 2015 - 14:39 Update: 26-03-2015 20:22

FNV: Veel mensen met onzekere contracten hebben meer moeite om rond te komen

FNV: Flexwerkers hebben vaker moeite met rondkomen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Onzeker werk heeft grote invloed op het sociale leven van mensen, op de gezondheid en op de financiële zekerheid. Dat blijkt uit een breed onderzoek dat de FNV vandaag, in de Week van het Onzekere Werk, in Amsterdam aan minister Asscher heeft gepresenteerd.

De FNV hield een onderzoek (de gewoon-goed-werk-meter) onder 4200 mensen; ruim 1000 werknemers met een onzeker contract en 3200 vaste krachten. Het is voor het eerst dat de vakbond de beleving van onzeker werk zo breed heeft onderzocht. Enkele conclusies uit het onderzoek:

Van alle ondervraagde flexwerkers wil 90 procent een vast contract.

Bij veel mensen met onzeker werk is de betaling niet in orde: 15 procent geeft aan minder te verdienen dan het wettelijk minimumloon bij 36-urige werkweek (dat ligt op 9,58 per uur). Een kwart krijgt niet alle gewerkte uren betaald. Mensen met onzekere contracten hebben meer moeite om rond te komen dan mensen met een vast contract. Zo geeft 41 procent van de werknemers met een onzeker contract aan dat ze niet genoeg verdienen om goed van te kunnen leven (tegenover 19 procent van de werknemers met een vast contract).  

Steeds meer onzeker werk

In Nederland hebben ruim 6 miljoen werknemers via de cao zekerheden over pensioenopbouw, ziekteregeling, vrije dagen, weekend en koopkracht. Meer en meer mensen hebben die zekerheden niet. Dat komt doordat werkgevers weigeren om op een normale manier een arbeidsrelatie aan te gaan. Daardoor werken steeds meer mensen via bijvoorbeeld payroll, uitzend, of een nul-urencontract, terwijl ze wel structureel werk doen.

Vooral ook overheidswerkgevers als Rijkswaterstaat, provincies en gemeentes zijn als opdrachtgever medeverantwoordelijk voor de toename van onzeker werk. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):