maandag, 27. april 2015 - 11:57 Update: 27-04-2015 12:01

Greenpeace legt terras van verdacht tropisch hout

Brussel

Greenpeace-actievoerders leggen vandaag een terras aan van verdacht Amazonehout op de stoep van het verantwoordelijke ministerie in België. Vorig jaar hield Greenpeace deze lading verdacht hout al in Rotterdam tegen. Ondanks grote bewijslast is dit hout toch op de Belgische markt beland.

Het hout is afkomstig van de Braziliaanse zagerij Rainbow Trading. Baanbrekend onderzoek met GPS-trackers toonde vorig jaar al aan dat Rainbow Trading betrokken is bij de illegale houthandel in het Amazonegebied. De laatste zeven jaar is het bedrijf twaalf keer beboet voor illegale praktijken. Ook zijn vergunningen van de toeleveranciers geschorst.

Rotterdam

Tussen oktober en december 2014 werden ladingen van Rainbow Trading via de Rotterdamse haven naar België vervoerd. (Zie ook de interactieve kaart) In november ‘begeleidde’ Greenpeace nog zo’n schip en presenteerde de verdachte lading op een blaadje aan de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Tevergeefs. Ondanks het Europees verbod sinds maart 2013 op handel in illegaal gekapt hout, is nog geen enkel bedrijf bestraft. Houtfraude, gesjoemel met papieren, roofbouw en plundering van het Amazonegebied kunnen daardoor ongestoord doorgaan.

De actie

Greenpeace stelt nu op het adres van het Belgische ministerie van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling een ‘zone met illegaal hout’ in. Bij het terras van verdacht hout ontvouwen actievoerders een groot spandoek met de tekst: ‘Ceci n’est pas du bois illégal’ (‘Dit is geen illegaal hout’), een verwijzing naar het beroemde werk ‘La Trahison des images’(‘Ceci n’est pas un pipe’) van René Magritte. Zij eisen dat de verantwoordelijke minister, Marie-Christine Marghem, een actieplan opstelt om te garanderen dat de Europese houtwet wordt nageleefd.

Verantwoordelijkheid

“Dit is geen illegaal hout volgens Minister Marghem. Daarom hebben wij haar werk gedaan en het hout van de markt gehaald. Door haar dit terras cadeau te doen, willen we haar herinneren aan haar verantwoordelijkheid”, verklaart Jonas Hulsens, campagneleider Bossen bij Greenpeace. “Sinds de inwerkingtreding van de Europese houtwet hebben wij de overheid meermaals op de hoogte gebracht van de invoer van verdacht hout, maar sancties blijven telkens uit. Het geval van Rainbow Trading is slechts het topje van de ijsberg.”

Categorie: