dinsdag, 27. januari 2015 - 20:38 Update: 27-01-2015 21:08

Holland Festival is met 68e editie vernieuwend

Holland Festival is met 68e editie vernieuwend
Foto: Holland Festival
Amsterdam

De 68e editie van het Holland Festival opent op 30 mei in Koninklijk Theater Carré met het concert Boğazı Geçen Şarkılar (Songs across the Bosporus) door het folkensemble Kardes Türküler. Hoofdgast is de klassiek geschoolde diva van de Turkse popmuziek, Candan Erçetin. Dit meldt de organisatie dinsdag.

Het festival 2015 heeft binnen de brede programmering drie focussen: een eerbetoon aan de dan negentigjarige Pierre Boulez, aandacht voor Turkije in een breed muzikaal programma en onder de titel Power and the people toont het festival een aantal voorstellingen dat gaat over leiderschap en over vrouwen die obstakels overwinnen die zij op hun pad vinden.

Ruth Mackenzie, die het Holland Festival sinds september 2014 artistiek leidt, omarmt de Holland Festival-koers: de traditie van innovatie en het tonen van wereldklasse met een brede blik naar alle continenten. Zij maakt een mix van makers die worden geïntroduceerd en gevestigde namen. Hierbij gelden traditionele presentatievormen niet meer als vanzelfsprekend en richt zij zich in de komende jaren meer op gratis toegankelijke evenementen voor een breed publiek. 

De openingsdag van het festival bevat naast het concert in Carré ook een openingsfeest in samenwerking met 3FM en 3voor12. Een grote dj-set wordt live gestreamd zodat iedereen thuis zijn eigen openingsfeest kan houden. Tevens wordt samen met het Stedelijk Museum ‘s middags een gratis toegankelijke installatie op het Museumplein geopend van beeldend kunstenaar Liam Gillick.