donderdag, 12. maart 2015 - 15:09 Update: 13-03-2015 14:10

Milde vogelgriep bij pluimveebedrijf midden in Barneveld

Vogelgriep bij pluimveehouderij in Barneveld
Foto: MV
Barneveld

In Barneveld, het centrum van pluimveehouderijen, is bij een pluimveebedrijf met in totaal rond de 30.000 legkippen vogelgriep vastgesteld. Dit bedrijf heeft buitenuitloop. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken.

Anders dan bij de uitbraken in november vorig jaar gaat het hoogstwaarschijnlijk om een milde H7-variant. Nadere analyse door het CVI (Centraal Veterinair Instituut) moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse vrijdag beschikbaar komen.

Omdat een laagpathogene (milde) H7-variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vervoersverbod

Vanaf donderdag 12 maart om 14.30 uur geldt in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied liggen 17 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook geldt in dit 1 kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor 3 weken.

Provincie: