donderdag, 19. februari 2015 - 9:44 Update: 19-02-2015 11:29

Minder overlast door nieuwe afsteektijden vuurwerk

Minder overlast door nieuwe afsteektijden vuurwerk
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Het verkorten van de afsteektijd van vuurwerk rond de jaarwisseling leidt tot minder overlast. Dat blijkt uit een uitvraag van de VNG onder gemeenten.

Illegaal vuurwerk blijft echter een zeer groot probleem dat niet louter op het niveau van het lokaal bestuur kan worden aangepakt.

Op veel plaatsen is een intensieve samenwerking tussen lokaal bestuur, politie, OM, hulpdiensten en andere partners op gang gekomen. Het aantal incidenten neemt de laatste jaren af en er is een een toenemende alertheid van het openbaar bestuur op ordeverstoringen en excessen.

Feestelijk karakter

Naast het terugdringen van verstoringen van de openbare orde wordt ingezet op het stimuleren van het feestelijk karakter van de jaarwisseling. Dat vraagt een cultuurverandering waar tijd voor nodig is. Tegelijkertijd groeit de steun in de samenleving voor deze doelstelling. 

Jaarwisselingsbrief

Het ministerie van Veiligheid en Justitie betrekt de uitkomsten van de VNG-uitvraag bij de z.g. jaarwisselingsbrief. In deze Kamerbrief geeft de minister van V&J een algemeen beeld en een cijfermatig overzicht van het verloop van de jaarwisseling (het aantal meldingen, incidenten en aanhoudingen).

Verder komen in de jaarwisselingsbrief aan bod: de strafrechtelijke afdoening (inclusief het (super)snelrecht), de toepassing van de Wet MBVEO (maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast) en de (handhaving)inspanningen wat betreft (illegaal) vuurwerk en de gevolgen van vuurwerk.