donderdag, 26. februari 2015 - 11:21

NFI kan nog kleinere glassplinters onderzoeken

Foto van NFI in Rijswijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rijswijk

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan dankzij nieuwe laserapparatuur de elementsamenstelling van nog kleinere glassplinters onderzoeken dan tot op heden mogelijk was.

De onderzoekers kunnen nu naar de elementsamenstelling kijken van minuscule glassplinters van ‘een tiende millimeter’. De apparatuur die zij daarvoor tot op heden gebruikten, leverde gegevens van glasdeeltjes vanaf minimaal drie tiende millimeter.

Glasvergelijkendonderzoek

Glasonderzoekers van het NFI voeren ongeveer 100 keer per jaar glasvergelijkendonderzoek uit. Daarbij helpen ze de vraag beantwoorden hoe groot de kans is dat glasdeeltjes die bijvoorbeeld op de kleding van een verdachte zijn gevonden, afkomstig zijn van een ruit op een plaats delict.

Het verschil tussen glasdeeltjes van een tiende millimeter en drie tiende millimeter lijkt misschien klein, maar kan in de praktijk heel groot zijn. Glassplinters vallen na verloop van tijd weer van kleding af. De grotere glasdeeltjes verdwijnen daarbij als eerste. Uiteindelijk blijven dus alleen de allerkleinste glasdeeltjes over.

Oude zaken

De onderzoekers verwachten dat glasdeeltjes uit oude zaken die zij tot nog toe niet konden onderzoeken omdat deze te klein waren, met de nieuwe apparatuur toch relevante informatie kunnen opleveren.