vrijdag, 3. april 2015 - 10:39 Update: 03-04-2015 10:39

Rotterdam pakt woonoverlast harder aan met 'kliklijn'

Rotterdam gaat harder optreden tegen woonoverlast.
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Rotterdam gaat harder optreden tegen woonoverlast. Meldingen worden sneller opgepakt, anoniem melden wordt mogelijk en is er meer toezicht achter de voordeur door 25 extra interventieambtenaren. In de loop van 2015 wordt de locatie van de Skaeve Huse, de speciale woningen voor notoire overlastgevers, bekend gemaakt. Het definitieve Actieplan Woonoverlast is vandaag aangeboden aan de gemeenteraad.

Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid): "We accepteren niet dat mensen moeten leven met de overlast van hun buren. We stellen de slachtoffers van woonoverlast centraal in Rotterdam. Daarom maken we anoniem melden van woonoverlast mogelijk zodat ook mensen die nu nog terughoudend zijn, meldingen gaan doen, zodat we ook die problemen op kunnen lossen. We gaan meer handhaven. De eerste vijf teams zijn afgelopen januari gestart en hebben al 400 huisbezoeken afgelegd."

Melden

Voor een effectieve aanpak van woonoverlast is het belangrijk dat Rotterdammers woonoverlast melden. Dit kan via woonoverlast@rotterdam.nl, de website van de gemeente Rotterdam en telefoonnummer 14010. Een woonoverlastmelding wordt binnen 3 dagen opgepakt. Anoniem melden wordt ook mogelijk vanaf 15 april 2015. Burenruzies worden veelal opgelost door buurtbemiddeling of mediation, dit is sinds 1 januari 2015 in heel Rotterdam beschikbaar. Stichting DOCK is de uitvoerder en aan bemiddeling of mediation zijn geen kosten verbonden. Zowel de gemeente als de wooncorporaties en de politie verwijzen bewoners naar buurtbemiddeling. Bewoners kunnen zich ook zelf aanmelden op www.dock.nl.

Skaeve Huse

Bij zeer ernstige woonoverlast verhuist de dader en niet het slachtoffer. Voor notoire ernstige overlastgevers komen er Skaeve Huse. In meerdere Nederlandse gemeenten zijn al goede ervaringen met Skaeve Huse, onder andere in Tilburg en Arnhem. Een locatiestudie voor 10 tot 20 Skaeve Huse wordt in 2015 afgerond. Bij de keuze voor de locatie is het belangrijk dat deze niet middenin een woonwijk ligt, maar dat de bewoners wel toegang hebben tot faciliteiten als openbaar vervoer en winkels. De bewoners van de Skaeve Huse kunnen uiteindelijk bij goed gedrag terugkeren in normale woonwijken.

Wijken sterk houden

Rotterdam wil nieuwe bewoners met een woonoverlast of crimineel verleden weren uit overbelaste wijken. Nu worden aspirant-huurders in een aantal wijken alleen gescreend op het feit of zij in het verleden overlast hebben veroorzaakt.  Als de wetswijziging van de landelijke Rotterdamwet doorgevoerd wordt kan er gescreend worden op zowel een overlastgevend als een crimineel verleden. Ook de ervaringen die woningcorporaties hebben met het vestigen van mensen met dezelfde leefstijl in bepaalde wijken worden gebruikt om woonoverlast te voorkomen.

Provincie:
Tag(s):