maandag, 13. april 2015 - 10:27 Update: 13-04-2015 14:35

Staatssecretaris Dijkhoff:we moeten klaar staan om cyberdreigingen het hoofd te bieden

Jaarlijks 40.000 tot 50.000 aangiftes gedaan van internetoplichting
Foto: Archief FBF
Den Haag

Samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen is noodzakelijk voor een veiliger en vrijer internet. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie maandag gezegd tijdens de opening van de jaarlijkse internationale cybersecurity conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

In aanwezigheid van ruim 900 bezoekers ging de staatssecretaris in op het belang van een vrij en veilig internet. Dijkhoff: “Een veilig en vrij internet is een harde voorwaarde voor welvaart. Daarom moeten we klaar staan om cyberdreigingen het hoofd te bieden. En dat kan alleen als we internationaal samenwerken met bedrijven, overheden en kennisinstellingen.”

Slimme coalities

Het thema van deze editie van de ONE conferentie is “Let’s get ready”. Het programma draait om het versterken van digitale weerbaarheid, zodat landen en organisaties klaar zijn om cyberdreigingen terug te dringen. Dijkhoff: “Digitale dreigingen trekken zich niets aan van landsgrenzen. Daarom moeten ook individuele landen elkaar helpen dreigingen samen terug te dringen. Dat kan bijvoorbeeld met specialistische responseteams.” Cruciaal daarbij is dat landen voldoende capaciteit, bijvoorbeeld in de vorm van Computer Emergency Response Teams (CERT’s) hebben en kennis delen. Cybercriminelen weten anders de kwetsbaarheden van verschillende landen te benutten, wat iedereen kan raken. “Capaciteitsopbouw en uitwisseling van kennis zijn twee van de belangrijkste onderwerpen op de internationale cyberagenda geworden. Tijdens de aanstaande Global Conference on Cyberspace en het Europees voorzitterschap van Nederland in 2016 is het dan ook een prominent thema,” aldus Dijkhoff.

50 sprekers

TIjdens de twee conferentiedagen spreken bekende namen als Jason Healey (Atlantic Council), Laura deNardis (American University), Jaya Baloo (KPN) en Katie Moussouris (HackerOne). Onderwerpen die aan bod komen zijn CERT Maturity, responsible disclosure, nieuwe technologieën, opsporing, publiek-private samenwerking, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, organisatorische aspecten van veiligheid en privacy.

Er worden meer dan 900 deelnemers en 50 sprekers verwacht uit binnen- en buitenland, waaronder (inter-) nationale technisch specialisten, beleidsfunctionarissen, beslissers en wetenschappers uit publieke en private organisaties en de CERT-gemeenschap. Ook laten de acht winnaars uit het Small Business Innovation Research (SBIR) programmaprototypen zien van de ontwikkelde innovatieve producten.

 

Categorie:
Tag(s):