vrijdag, 30. januari 2015 - 15:07 Update: 30-01-2015 17:23

Politie onderzoekt identiteit 12 personen na uitlatingen op 'Steun de PVV'

Uitlatingen op Facebookpagina 'Steun de PVV' zijn strafbaar
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen naar 12 uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ waarbij er gereageerd werd op een artikel uit De Telegraaf van 1 januari 2015 met de kop ‘Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee’. Dit heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

‘Diverse mensen hebben naar aanleiding van dat artikel een reactie op de Facebookpagina achtergelaten. Op dit moment doet de politie onderzoek om de identiteit van de personen te achterhalen die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het plaatsen van de twaalf uitlatingen’, aldus het OM.

De vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir hebben aangifte gedaan van bedreiging, belediging van een groep mensen en aanzetten tot discriminatie en haat tegen de Facebookpagina ‘Steun de PVV’.

Volgens de aangiften zou op de betreffende Facebookpagina een oproep worden gedaan om Nederlandse moskeeën in brand te steken. Een dergelijke oproep heeft het OM niet aangetroffen. Wel heeft het OM op de Facebookpagina vele reacties op het Telegraaf-artikel aangetroffen.