dinsdag, 3. maart 2015 - 20:44 Update: 04-03-2015 14:24

Vereniging eigen Huis ziet OZB meer stijgen dan afgesproken 3% per jaar

VEH:OZB stijgt harder dan afgesproken
Foto: Archief EHF
Amersfoort

De Onroerende zaakbelasting (ozb) stijgt in 2015 met gemiddeld 3,4% vergeleken met 2014. ‘Gemeenten houden zich hiermee niet aan de afspraak met het Rijk dat uitging van een maximale stijging van 3%’, meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag na het jaarlijks onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten.

Het onderzoek laat grote verschillen tussen de gemeenten zien. Sommige gemeenten voeren extreme ozb-verhogingen door, zoals Muiden (+44%), Veendam (+33%) en Boekel (+30%). De fors hogere belastingdruk is in Muiden te verklaren omdat de gemeente onder curatele staat van de provincie Noord-Holland. Hoewel Muiden de afvalstoffenheffing fors verlaagt, betalen woningbezitters daar ruim € 80 meer aan gemeentelijke lasten dan vorig jaar.

In de gemeenten Zwartewaterland en Oirschot stijgen de totale woonlasten (ozb, afval- en rioolheffing) dit jaar het hardst. Inwoners van deze gemeenten zijn hieraan gemiddeld 20% meer kwijt dan een jaar eerder. De gemiddelde rekening stijgt hierdoor van zo'n € 700 naar ongeveer € 850.

Woningbezitters zijn het duurste uit in Wassenaar. Daar moeten zij gemiddeld € 1.212 aan woonlasten afdragen aan de gemeenten. Het goedkoopste zijn huiseigenaren uit in Hellevoetsluis met gemiddeld € 527.

Tekst en uitleg

Vereniging Eigen Huis stuurt een brief naar alle gemeenten waar de ozb dit jaar met 10% of meer stijgt. Huiseigenaren daar hebben vaak geen idee waarom de gemeentelijke lasten in een jaar zo snel kunnen stijgen. Volgens de vereniging zijn deze gemeenten hun inwoners dan ook tekst en uitleg schuldig. Niet alleen voor de forse ozb-verhogingen dit jaar, maar ook voor het beleid de komende jaren.

Provincie:
Tag(s):