maandag, 11. september 2017 - 17:39 Update: 11-09-2017 17:48

Op één batterijlading dik 750 kilometer, Opel Ampera-e flikt het

Op één batterijlading dik 750 kilometer, Opel Ampera-e flikt het
Foto: Opel
Breda

Een tv-team van VOX auto mobil nam de proef op de som: lukt het om met de Opel Ampera-e op een volle batterij van de meest oostelijke stad naar de meest westelijke stad van Duitsland te rijden? Van Görlitz naar Aken – een afstand van 750 kilometer!

Ruim 750 kilometer

Een uitdagende missie, gezien de officiële actieradius van 520 kilometer van de Ampera-e, gemeten volgens de nieuwe Europese testcyclus (NEDC). Daarmee ís de elektrisch aangedreven Opel al de koploper in zijn segment. En in de meer realistische WLTP-testcyclus (Worldwide harmonized Light-duty vehicles Test Procedure) is een actieradius van 380 kilometer gemeten. Eind augustus vertrokken VOX auto mobil-testchef Albert Königshausen en presentator Alexander Bloch met een Opel Ampera-e uit Görlitz richting het westen en lukte het ze om meer dan 750 kilometer te rijden zonder opladen onderweg. 

Binnenwegen

Met een snelheid van tussen de 40 en 50 kilometer per uur reden de journalisten over binnenwegen naar Aken. De rit duurde alles bij elkaar 25 uur en 30 minuten. Daarbij benutten ze zoveel mogelijk remenergie om onderweg de batterij zoveel mogelijk opgeladen te houden (recuperatie). Het duo kampte onderweg nog met wegomleidingen, waardoor de reisafstand nog eens met 20 kilometer toenam. Precies die afstand kwam het duo tekort om het centrum van Aken te bereiken. Na 754,9 kilometer was de 60 kWh-batterij helemaal leeg. 

Accu's volledig vlak in bodemplaat

Opel Ampera-e koppelt praktisch gebruiksgemak aan efficiëntie en temperament. Behalve met zijn uitzonderlijke rijbereik overtuigt de 4,16 meter lange Ampera-e ook met zijn binnenruimte voor vijf inzittenden en bagageruimte van 381 liter (1.274 liter met volledig neergeklapte achterbank). Dat is mede te danken aan de ruimtebesparende plaatsing van het accupakket: volledig vlak in de bodemplaat. Verder biedt de Ampera-e optimale connectiviteit dankzij IntelliLink-infotainmentsystemen, die compatibel zijn met Apple CarPlay en Android Auto, en dankzij Opel OnStar. 

Topsnelheid begrensd op 150 km/h

De elektrisch aangedreven Opel levert daarbij temperamentvolle prestaties met zijn elektromotor van 150 kW (204 pk) en het direct vanaf stilstand beschikbare maximumkoppel van 360 Nm. De acceleratie van 0 naar 100 km/uur is mogelijk in 7,3 seconden. De tussensprint van 80 naar 120 km/uur is in 4,5 seconden mogelijk. De topsnelheid is met het oog op het rijbereik begrensd op 150 km/uur. 

Categorie:
Provincie: