zondag, 21. februari 2010 - 9:54 Update: 08-07-2014 1:05

FC Utrecht klimt over NAC na tumultueus duel: 0-2

Breda

(Elfvoetbal) In een wedstrijd met zes gele kaarten en één rode trok FC Utrecht aan het langste eind. NAC werd thuis op een 0-2 nederlaag getrakteerd en zag de Domstedelingen over zich heen gaan in de subtop.

FC Utrecht begon vlotter aan de wedstrijd en het werd de ploeg uit de Domstad in minuut 28 nog makkelijker gemaakt door Anthony Lurling. De aanvaller zat niet in het duel en haalde onbehouwen en onnodig hard door op Jacob Lensky rond de middenlijn.

In eerste instantie leek arbiter Björn Kuipers slecht geel te trekken, maar hij was de enige in het stadion die het goed gezien had. Lurling hakte in op het standbeen van Lensky, kreeg de directe rode prent voorgeschoteld en benadeelde daarmee zijn tien ploeggenoten enorm.

Want de Bredanaars stonden toen al met 0-1 achter. In minuut 25 ging nota bene jubilaris Rob Penders (tien jaar NAC en daarvoor gehuldigd) gigantisch in de fout. De verdediger speelde te kort terug op Jelle ten Rouwelaar - die ook wel erg lang wachtte met uitkomen - en Jacob Mulenga zat ertussen. De aanvaller uit Zambia faalde in het benutten van de rebound, Nana Asare niet.

Het Brabantse publiek kon de beslissing van Kuipers niet waarderen en trakteerde de leidsman op enkele smakeloze spreekkoren. Die achtte zich genoodzaakt het duel daarom in minuut 34 tijdelijk stil te leggen. Na een afkoelingsperiode van een minuut of zeven besloot de arbiter het spel te hervatten.

NAC probeerde in de tweede helft de gelijkmaker te zoeken door te spelen met een leeuwenhart, maar FC Utrecht trok counterend aan het langste eind. Dries Mertens mocht vlak voor tijd aanleggen voor de 0-2.

Zo kreeg FC Utrecht er belangrijke punten bij. Want NAC is nu op een achterstand van drie punten gezet in de strijd om de play-offs.