maandag, 31. mei 2010 - 9:24 Update: 08-07-2014 1:04

Nederland in top drie van kennismigranten

Arbeidsmarkt, loon, reputatie van het hoger onderwijs en kennisinfrastructuur zijn belangrijke aspecten om aantrekkelijk te zijn voor kennismigranten. Nederland scoort goed op deze punten. Alleen de Verenigde Staten en Zwitserland zijn nog aantrekkelijker dan Nederland voor de kennismigrant.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Wat beweegt kennismigranten’ van SEO Economisch onderzoek in elf OESO-landen, dat minister Van der Hoeven vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ‘Nederland doet het goed, maar we moeten ons vooral inzetten om aantrekkelijk te blijven en nog aantrekkelijker te worden voor hoogopgeleide kennismigranten. De kennisinfrastructuur is hierbij een belangrijke factor’, aldus de minister in haar brief aan de Tweede Kamer.

Werkgelegenheid en carrière zijn de belangrijkste motieven om naar Nederland te komen. In totaal zijn het er 26.000. Vaak worden kennismigranten (37 procent) door hun werkgever uitgezonden. Anderen (32 procent), zoals technici en ingenieurs bezitten kennis en vaardigheden die wereldwijd inzetbaar en gevraagd zijn. Zij migreren naar bestemmingen waar hun kwaliteit het best beloond wordt.

Wetenschappers kiezen vaak voor de plekken waar zij hun onderzoek het best kunnen uitvoeren, daar waar het meeste geld en vrijheid is. Ondernemende kennismigranten zoeken kansen, zij worden vooral aangetrokken tot plaatsen waar kansen zijn en ze niet belemmerd worden door wet- en regelgeving. Voor onderzoekers is de kennisinfrastructuur het meest bepalend. Daarnaast speelt ook de aantrekkelijke leefomgeving een belangrijke rol. Studenten liften mee op de mogelijkheden tot internationale uitwisseling die door overheden, universiteiten en beurzen geboden worden.

Bijna de helft van de kennismigranten komt uit Azië, elf procent uit Noord-Amerika. Aziaten worden vaak door hun werkgever uitgezonden, al is hun keuze voor Nederland meestal wel vrijwillig. De kennismigranten zijn relatief jong (40 procent is jonger dan 30 jaar) en vaak man (75 procent). Ze zijn positief in hun oordeel over Nederland. Over hun financiële situatie zijn ze wat minder positief dan over de aantrekkelijkheid van de leefomgeving.

Vaak hebben ze ook overwogen naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk te verhuizen. Duitsland, Canada en Australië worden daarnaast ook genoemd als ‘concurrenten’ van Nederland bij de migratiebeslissing. Zo’n 40 procent van de kennismigranten weet nog niet in welk land ze in de nabije toekomst willen verblijven, zo’n 25 procent wil zijn verblijfsvergunning in Nederland verlengen en 15 procent wil een langdurige verblijfsvergunning aanvragen.
Categorie:
Tag(s):