zondag, 15. augustus 2010 - 21:49 Update: 08-07-2014 1:03

Fernandez schiet Excelsior naar zege op Feyenoord

Rotterdam

(Elfvoetbal) Excelsior heeft zondag voor een sensatie gezorgd door grote broer Feyenoord met 3-2 te verslaan. Guyon Fernandez was de grote man aan de zijde van de thuisploeg door twee keer te scoren.

Feyenoord leek weinig geleerd te hebben van de eerste helft tegen FC Utrecht van vorige week. De ploeg van Mario Been begon slap aan het treffen met het broertje Excelsior. Het tempo lang ronduit te laag, waardoor Excelsior makkelijk overeind bleef en kon anticiperen op de aanvallen van Feyenoord. De thuisploeg kon geregeld uitbreken met de snelheid van Guyon Fernandez, aan wie Ron Vlaar en Andre Bahia zeker geen makkelijke middag hadden.

De openingstreffer van Excelsior kwam ook voort uit zo'n situatie. Feyenoords fantasieloze aanval strandde weer eens in de Kralingse defensie, waarna Wattamaleo Fernandez met een steekpass lanceerde. Die was sneller dan Bahia, maakte ruimte voor een schot en krulde de bal fraai onder de lat: 1-0. Tekenend voor Feyenoord was dat er een dood spelmoment een te pas moest komen om op gelijke hoogte te komen: Ron Vlaar kopte, een minuut of tien voor rust, uit een corner raak.

Waar Feyenoord tegen Utrecht na rust de boel rechttrok, was dat tegen Excelsior allerminst het geval. De thuisploeg was beter, gevaarlijker en had het meeste recht op de drie punten. Maar andermaal bleek dat de defensie van de promovendus erg kwetsbaar is bij corners. Doelman Cees Paauwe tastte mis en via de rug van Miguel Nelom verdween de bal over de lijn: 1-2. Lang kon Feyenoord echter niet genieten van die voorsprong. Ryan Koolwijk slingerde een vrije trap op het hoofd van Bovenberg, die Mulder kansloos liet met een kopbal.

Een slotoffensief van Feyenoord leverde wel dreiging op, maar geen doelpunten. Integendeel, Excelsior ging er zelfs met het volle pond van door. Andre Bahia, de zwakste schakel bij Feyenoord, werd weer eens afgetroefd door Fernandez - zocht Feyenoord nog een spits? - en zag deze via de paal de winnende treffer binnenschieten: 3-2.