woensdag, 7. december 2011 - 13:19 Update: 08-07-2014 0:55

Na beroerte thuis verder revalideren met robot

Enschede

Onderzoekers van Roessingh Research and Development en de Universiteit Twente (UT) zijn samen met partners in Nederland, Engeland, Duitsland en Italië een drie jaar durend project gestart, waarin robots worden ingezet om mensen te helpen revalideren na een beroerte. Dit meldt de UT woensdag.

Experts op het gebied van revalidatierobots werken samen in een nieuw Europees project genaamd SCRIPT (Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-Robotics). Dr. ir. Arno Stienen, werktuigbouwkundige (UT), en dr. Gerdienke Prange, bewegingswetenschapper (RRD), begeleiden het project vanuit Enschede, dat gecoördineerd wordt door dr. Amirabdollahian van de University of Hertfordshire in Engeland.

Het projectteam zal 'robots' gaan ontwikkelen die het herhaaldelijk oefenen van arm- en met name handbewegingen na een beroerte vergemakkelijken. Juist hand- en polsoefeningen, een van de minst onderzochte gebieden in dit veld, hebben de potentie om een grote bijdrage te leveren aan het zelfstandig leven van mensen die een beroerte hebben gehad.

De apparaten moeten zo makkelijk en leuk in het gebruik worden dat mensen in de thuissituatie zoveel mogelijk kunnen en willen gaan oefenen. Daarom worden ze gekoppeld aan motiverende computerspelletjes, die speciaal voor de revalidatie worden ontworpen.

De onderzoekers willen de robot via internet met een therapeut op afstand verbinden via een beveiligde toegang, waarmee de therapeut het oefenprogramma kan aanpassen en de voortgang van de patiënt kan volgen.

Op deze manier kan een patiënt het oefenen van arm- en handbewegingen op een speelse manier thuis voortzetten, op basis van de nieuwste inzichten en technologie. Dit zonder dat een therapeut te allen tijde persoonlijk ter plaatse hoeft te zijn.

In het SCRIPT-project zal de UT de robots ontwerpen. RRD zorgt voor kennis vanuit klinisch oogpunt, creëert de verbinding tussen robot en behandelaar en onderzoekt vervolgens het effect van de systemen op de revalidatie van de patiënt.

Andere partners binnen het project zijn: University of Hertfordshire (Engeland), R.U. Robots Limited (Engeland), University of Sheffield (Engeland), MOOG BV (Nederland), San Raffaele S.p.A. (Italië) en User Interface Design GMBH (Duitsland). Het project wordt deels gesubsidieerd door de Europese Commissie via het zevende Kaderprogramma (KP7).
Categorie:
Tag(s):