woensdag, 14. maart 2012 - 12:45

Milieudefensie blaast het 'Groene Luchtkasteel van Lufthansa' op bij WTC Rotterdam

Tot ontsteltenis van Milieudefensie is de Duitse vliegmaatschappij Lufthansa genomineerd voor een duurzame innovatie-prijs, die vandaag wordt uitgereikt tijdens een congres over biobrandstof in het Rotterdamse WTC.

Uit onderzoek van de milieuorganisatie blijkt dat Javaanse boeren door de 'vernieuwende' biokerosine van Lufthansa aan de bedelstaf zijn geraakt. Bovendien is gebleken dat de zogenoemd groene brandstof totaal geen klimaatwinst oplevert. Daarom blaast Milieudefensie vanmiddag om 15:00 uur aan het Beursplein 37 het 'Groene Luchtkasteel van Lufthansa' op. Het bedrijf mag verder de 'Hot Air Award' komen ophalen, voor alle gebakken lucht die het verkoopt.

Toen Lufthansa in 2011 een half jaar proefvluchten had gemaakt tussen Frankfurt en Hamburg op 'innovatieve' biokerosine, sprak de maatschappij van een groot succes dat de Duitsers graag voort wilden zetten. Uit het rapport 'Biokerosene: Take off in the wrong direction' van Milieudefensie blijkt echter dat het verbouwen van gewassen voor de brandstof leidde tot ernstige uitbuiting van arme, onopgeleide boeren op het Indonesische eiland Java.

Campagneleider Geert Ritsema onderzocht de situatie ter plaatse. 'Investeerders en de Indonesische overheid beloofden gouden bergen aan de boeren als ze jatropha zouden gaan verbouwen voor die kerosine. Maar de oogst leverde financieel nauwelijks iets op. Ze waren al arm, maar zijn nu aan de bedelstaf met een voorraad gewassen die ze tot overmaat van ramp niet kunnen eten.'

Lufthansa wil niet alleen goede sier maken met biokerosine over de rug van boeren in ontwikkelingslanden, de brandstof is daarnaast niet groen. Uit het aanvullende rapport 'Agrofuels in planes — Heating the climate at a higher level' van Milieudefensie blijkt dat vliegen op deze brandstof niet of nauwelijks bijdraagt aan de reductie van broeikasgassen. Dit beeld wordt bevestigd door het Duitse centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR). 'Het milieu schiet er dus evenmin iets mee op,' zegt Geert Ritsema. 'Het wordt nu hoog tijd dat luchtvaartmaatschappijen dit erkennen en gaan werken aan sociaal en ecologisch verantwoorde alternatieven voor het vliegverkeer. Biokerosine is een sprookje. Daarom blazen wij vandaag het Groene Luchtkasteel van Lufthansa op en ontvangt het bedrijf de 'Hot Air Award.'

Biokerosine is de zoveelste groene mythe rondom de inzet van biomassa voor energie en brandstoffen. De Europese vliegmaatschappijen willen in 2020 twee miljoen ton biokerosine per jaar verstoken.
Provincie:
Tag(s):