donderdag, 26. december 2013 - 13:00 Update: 03-07-2014 0:46

Tot wel 2 meter sneeuw zorgt voor verkeersoverlast in Alpen

Foto van auto's in de sneeuw | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In het zuiden van Zwitserland zorgt hevige sneeuwval voor veel hinder in het verkeer.

Ook lawinegevaar en een flinke storm verstoren tweede kerstdag het weg-, spoor- en luchtverkeer in Zwiterland, Oostenrijk en Italië. Dit melden verschillende media donderdag.

De ANWB laat op de site weten dat er op sommige plekken in Zwitserland wel tot 2 meter sneeuw is gevallen. Veel vluchten en treinen vertrekken veels te laat of rijden helemaal niet.  De treinverbinding tussen Zwitserland en Italië tussen Brig en Domodossola heeft enige uren stilgelegen vanwege hevige sneeuwval in het noorden van Italië. SInds het middaguur is er weer beperkt treinverkeer. Verder zijn een aantal bergpassen afgesloten en kunnen onder andere in Genua de veerboten niet overal aanleggen. Het Italiaanse luchtverkeer ondervindt ook hinder van de hevige sneeuwval. Sommige vluchten zijn omgeleid. In Lombardije raakten twee mensen gewond door een aardverschuiving.

In het Oostenrijkse Tirol zijn op eerste kerstdag 21 wintersporters in een gondelbaan in de problemen gekomen door hevige rukwinden. De politie meldde dat de baan op de berg Venet automatisch afsloeg nadat de draagkabel eraf was gelopen. Alle skieërs en snowboarders werden in veilligheid gebracht. Niemand raakte gewond. De reddingsactie duurde drie uur. Uit voorzorg blijven veel andere kabelbanen en sommige skigebieden vandaag gesloten. n het Zwitserse Rheineck tilde de wind een zomerhuisje op, dat vervolgens neerviel op het spoor en daar flink beschadigd raakte door een aanstormende trein, zo meldt het AD op basis van berichtgeving van lokale media.

Huidige verkeersituatie in Zwiterland

In Zwitserland blijft de A13 Belllinzona -Chur dicht tussen S. Bernardino en Splügen tot 16.00 uur vanmiddag, vanwege stormschade. Verder is er in Zwitserland nog steeds veel overlast door sneeuw, ook op snelwegen. In het zuiden viel in de bergen wel tot 2 meter sneeuw.

Oostenrijk

Tweede kerstdag gaat het vooral aan de zuidzijde van de Alpen flink sneeuwen. In Oost Tirol en Karinthie is tussen 50 en 100 cm sneeuw mogelijk. De sneeuwgrens ligt tussen de 900 en 1300 meter. De storm van 1e kerstdag (woensdag) heeft voor veel overlast gezorgd. Zo was de B99 Katschbergstrasse Spittal-Mauterndorf tussen Rennweg en de provinciegrens Salzburg/Karinthie enige tijd dicht door omgewaaide bomen.

Italië

Op tweede kerstdag valt er in het noorden sneeuw, zowel in het noordwesten als in het noordoosten. In de nacht van 1e op 2e kerstdag heeft het ook flink gewaaid én gesneewd in het noordwesten. Elders in Italië is er veel overlast door de hevige regen en de storm. Vooral in Ligurië (rond Genua) viel tot wel 300 mm regen.

Komend weekend wordt opnieuw veel sneeuw verwacht in het Alpengebied.
.

Categorie:
Tag(s):