vrijdag, 31. januari 2014 - 10:54 Update: 03-07-2014 0:43

Injectie met Radium verlengt leven bij ongeneeslijke prostaatkanker

Foto van verpleegkundigen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van verpleegkundigen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met het injecteren van het radioactieve Radium-223 chloride bij patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker.

Uit onderzoek is gebleken dat dit geneesmiddel het leven van deze patiënten gemiddeld met vier tot zes maanden verlengt en een betere levenskwaliteit oplevert.

Aan de hand van de uitkomsten van het uitgebreide vooronderzoek heeft de Europese Commissie (European Medicines Agency) in november 2013 marktautorisatie verleend voor Radium-223. De behandeling, die in principe bestaat uit één maandelijkse injectie gedurende zes maanden, wordt sinds 22 januari uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis.

Meest voorkomende kanker bij mannen
Naar schatting komt 20 tot 40 procent van de patiënten met prostaatkanker (de meest voorkomende kanker bij mannen) die is uitgezaaid in de botten, nooit aan chemotherapie toe. Of ze zijn daar te zwak voor of ze weigeren omdat de bijwerkingen van chemotherapie de levenskwaliteit aantast. Ook kunnen de uitzaaiingen veel pijn veroorzaken. Patiënten met deze vorm van prostaatkanker kunnen niet meer genezen; de gemiddelde levensverwachting is hierbij ongeveer een jaar.

Studies hebben aangetoond dat juist patiënten waarbij het bovenstaande het geval is, baat hebben bij de behandeling met Radium-223. Nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele, die in het Catharina Ziekenhuis de eerste patiënt met dit nieuwe medicijn behandelde, spreekt van ‘een gastvrij product’.

'In een half jaar tijd zes keer een kort bezoekje aan het ziekenhuis is voldoende en er zijn nauwelijks bijwerkingen', aldus Wyndaele. 'De onderzoeksuitslagen zijn natuurlijk ontzettend mooi. Patiënten leven langer en beter.'

Categorie:
Tag(s):